Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ιστορική πλάκα που «εξαφανίστηκε» από το Κάστρο Παντοκράτορα – Θα την αποκαταστήσει ο Δήμος Πρέβεζας;

«ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Εδώ μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες που αγωνίσθηκαν για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ειρήνη.
Δήμος Πρέβεζας 1985»
Ο Δήμος Πρέβεζας επί θητείας Νίκου Γιαννούλη το 1985, προχώρησε σε μία συμβολική ενέργεια φόρο-τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, υπέφεραν για ένα καλύτερο κόσμο στις φυλακές του Παντοκράτορα. Δημιούργησε μία τιμητική πλακέτα που ανέγραφε τα παραπάνω. Η πλάκα αυτή δεν υπάρχει πλέον στο Κάστρο του Παντοκράτορα. Έχει αφαιρεθεί άγνωστο πότε και άγνωστο από ποιον, την ώρα που την κυριότητα του Κάστρου την έχει ο Δήμος Πρέβεζας. 
Θα προχωρήσει άραγε ο Δήμος σε αποκατάσταση της ιστορικής πλάκας; Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό.
Αντλούμε τα παρακάτω στοιχεία από τη σπουδαία διπλωματική εργασία της κας Ελισάβετ Σαρρή (Αρχιτέκτων/Μηχανικός).
Υπεύθυνη ήταν η 18η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας (τώρα πλέον η αρμοδιότητα εμπίμπτει στην ΕΦΑ Πρέβεζας) , ενώ την κυριότητα έχει ο Δήμος Πρέβεζας. Και στην περίπτωση που η Εφορεία για λόγους ανάδειξης του μνημείου και υποβάθμισης του παρελθόντος «φυλακής» που έχει, αποφάσισε την απόσυρση της πλάκας, δε θα έπρεπε έστω να γίνει μία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας για το αν θα πρέπει να υπάρχει ή όχι εκεί η πλάκα;

Η ιστορική πλάκα πάντως έχει αφαιρεθεί πρόχειρα και βιαστικά, καθώς κομμάτια από μάρμαρο παραμένουν εκεί.


*Ευχαριστούμε την κα Σαρρή για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
google page rank