Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Με ιδανικές συνθήκες ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Lefkas Trail Run 2016 που συνδιοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας και ο αθλητικός σύλλογος Λευκάδας “Φίλανδρος”

Διεξήχθη με επιτυχία και κάτω από τις πλέον ιδανικές από άποψη καιρού συνθήκες -την προηγούμενη μόλις μέρα αλλά και την επόμενη ο καιρός ήταν βροχερός- το πρωί της Κυριακής 9 Οκτώβρη ο αγώνας ορεινού τρεξίματος της Νικιάνας Lefkas Trail Run 2016, που συνδιοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας και ο αθλητικός σύλλογος Λευκάδας “Φίλανδρος”, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η πρώτη γυναίκα δρομέας που πέρασε τους Παλιοβορούς
Αδράξαμε την ευκαιρία για μια βόλτα στους Σκάρους, απ΄ όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής των 23 χιλιομέτρων. Οι αγώνες περιλάμβαναν ακόμη διαδρομή 5 χιλιομέτρων ενώ για πρώτη φορά προστέθηκε φέτος και διαδρομή 600 μέτρων για παιδιά.
Η συμμετοχή και η προσπάθεια μετράει… Στάση για μια φωτογραφία με θέα τα Πριγκηπονήσια
Το πανέμορφο όλες τις εποχές δάσος των Σκάρων ήταν για μια ακόμη φορά χάρμα οφθαλμών. Καταπράσινο από τη βλάστηση και τα αιωνόβια ρουπάκια που δεν έχουν ρίξει ακόμη τα φύλλα τους, ενώ τον τόνο δίνουν την εποχή αυτή τα Κολχικά (Colchicum Cupanii και Colchicum Bivonae), οι Στερνμπέργιες (Sternbergia lutea) που έχουν κιτρινίσει ολόκληρες πλαγιές σε κάποιες πετρώδεις περιοχές του βουνού, τα κυκλάμινα, οι κουμαριές που έχουν δέσει για τα καλά καρπό και φυσικά τα κάθε λογής μανιτάρια (το Δάσος των Σκάρων είναι ένας από τους μεγαλύτερους μανιταραρότοπους του νησιού μας).
Οι περισσότερες φωτογραφίες από των αγώνα των 23 χλμ. έχουν ληφθεί από τη Ράχη στους Παλιοβορούς, όπου γύρω στις 10:50 το πρωί έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος δρομέας για να ακολουθήσει κάνα εικοσάλεπτο αργότερα και η πρώτη γυναίκα. Επίσης από τη Ράχη στο Βρωμοπήγαδο και τις Πόρτες, όπου γύρω στις 13:30 πέρασε η «σκούπα» με την τελευταία γυναίκα δρομέα. Οι συμμετοχές στον αγώνα κινήθηκαν στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα με πέρυσι, ίσως και λιγότερες (δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία). Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι την ίδια μέρα διοργανώνονταν και μια σειρά άλλοι αγώνες, όπως στην Πάτρα (Run Greece), στην Καλαμάτα (1ος Ημιμαραθώνιος), στον Παρνασσό (Off trial), ενώ ακολουθούν σε λίγες μόλις μέρες και αρκετοί άλλοι. Στους αγώνες συμμετείχε αυτή τη φορά και μια ομάδα Γάλλων από την αδελφοποιημένη με τη Λευκάδα πόλη Λεκάτ (Leucate).

Ο αγώνας είναι αρκετά δύσκολος. Η διαδρομή σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα στις ανηφοριές, βασανιστική για τους δρομείς. Εδώ είναι που μάθαμε και τι εστί «κάρφωμα», ακούγοντας κάποιον δρομέα, που μόλις είχε ανέβει από τα Αμπέλια στους Παλιοβορούς, να απευθύνεται σε ένα εθελοντή που τον ενθάρρυνε, με τα λόγια: «Δεν καρφώνουμε άλλο;…». Ρωτήσαμε τι είναι αυτό. Εννοούσε αν υπάρχει και άλλη ανηφοριά. Με την ευκαιρία να επισημάνουμε τη συνεισφορά των δεκάδων εθελοντών που είχαν διασκορπιστεί σε καίρια σημεία της διαδρομής και χωρίς την συνδρομή των οποίων το εγχείρημα θα ήταν ίσως και αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Κλείνοντας κάποιες καλόπιστες παρατηρήσεις προς τους διοργανωτές: Θεωρούμε υπερβολική τη σήμανση της διαδρομής με το πορτοκαλί χρώμα. Έχει γεμίσει το δάσος. Είναι αλήθεια ότι σε κάποια σημεία η διαδρομή είναι δυσδιάκριτη, ας κοιτάξουν όμως να το λύσουν διαφορετικά. Τόσες κουκκίδες και βέλη δεν έχουμε δει πουθενά αλλού. Ελπίζουμε με τον καιρό να φύγουν.
Θα ήταν επίσης καλό να μαζευτούν όλες αυτές οι πλαστικές κορδέλες που έχουν κρεμαστεί στα δέντρα και που επίσης σηματοδοτούσαν τη διαδρομή και να μαζευτούν τα λίγα, ευτυχώς, σκουπίδια, πλαστικές συσκευασίες στην πλειοψηφία τους, που άφησαν στο πέρασμά τους δρομείς. Το δάσος είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά επιβαρυμένο. 
Θα επισημάνουμε επίσης ότι πάρα πολλά είναι τα αγριολούλουδα, κολχικά κυρίως, αλλά και τα μανιτάρια που τσαλαπατήθηκαν κατά μήκος της διαδρομής (έχουμε βγάλει φωτογραφίες). Ελπίζουμε η Φύση να φροντίσει από μόνη της για την ανανέωσή τους.











































kolivas
google page rank