Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: Tο αρχοντικό του Ράγκου

Τις τελευταίες δεκαετίες η Πάλαιρος της Ακαρνανίας αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό της Δυτικής Ελλάδας. Παρά την ανάπτυξη όμως, οι οικισμοί  της περιοχής έχουν  διατηρήσει το παραδοσιακό τους χρώμα με κτήρια που στέκονται ως ζωντανά μνημεία ενός αρχοντικού παρελθόντος
Στον οικισμό της Παλαίρου, το κτίσμα που ξεχωρίζει είναι το αρχοντικό του Ράγκου. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Παλαίρου όχι μόνο για την υπέροχη αρχιτεκτονική του αλλά και την τοποθεσία πού έχει κτιστεί, στην κορυφή του λόφου επάνω από το λιμάνι.
Το αρχοντικό κτίστηκε το 1875 από τον μεγαλοκτηματία Ιωάννη Ράγκο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τον εσωτερικό διάκοσμο εκπόνησαν και υλοποίησαν Ιταλοί αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Τα υλικά της κατασκευής του μεταφέρθηκαν από την Τεργέστη.
 Δείτε το βίντεο εδώ:
               
Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Παλαίρου λόγω της οροσειράς των Ακαρνανικών ορέων δεν είχε εύκολη πρόσβαση προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Αμεσότερη ήταν η επικοινωνία με τα Επτάνησα που για αιώνες τελούσαν υπό Ενετική κατοχή και στην συνέχεια υπό Αγγλική. Έτσι οι όποιες εμπορικές δραστηριότητες ήταν προς την δύση. 
Για παράδειγμα, από την Ακαρνανία εξάγονταν επί αιώνες τεράστιες ποσότητες βελανιδιών στη Βενετία και την Τεργέστη που χρησιμοποιούνταν στην βυρσοδεψία και στην παραγωγή βαφών. Έτσι η επίδραση της Δυτικής τεχνοτροπίας ήταν πολύ έντονη στα παράλια της Ακαρνανίας και την συναντούμε όχι μόνο στα αρχοντικά που σώζονται αλλά και σε ναούς και σε αγιογραφίες.
Με ξεναγό τον  εγγονό του κτήτορα αείμνηστο Γιάννη Ράγκο,  θαυμάσαμε το εσωτερικό του κτηρίου με τα υπέροχα χρώματα στους τοίχους και τις οροφές. Επίσης εντύπωση μας προκάλεσαν  τα φωτιστικά που αποτελούνται από λάμπες πετρελαίου και που σήμερα έχουν μετατραπεί σε βάσεις ηλεκτρικών λαμπτήρων.
Το αρχοντικό έχει κριθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και μέχρι σήμερα ουδεμία παρέμβαση ή συντήρηση έχει γίνει.



του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

google page rank