Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

«Παράθυρο» Nτράγκι για τους μικροομολογιούχους

«Παράθυρο» για την επίλυση του ζητήματος των Ελλήνων μικροομολογιούχων άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κατόπιν ερώτησης του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κατέστησε πιθανό το ενδεχόμενο αγοράς των ομολόγων των μικροομολογιούχων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
.......


Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μία τέτοια λύση προϋποθέτει την ένταξη της Ελλάδας στο σχετικό πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας, εξέλιξη η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την έκθεση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

>Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, οι μικροομολογιούχοι, κατά τη διαδικασία του PSI το 2012, υπέστησαν συνολικές ζημιές 6 δισ. ευρώ, ενώ το 31,5% των κεφαλαίων τους, αντικαταστάθηκε με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωρίμανσης από 2023 έως 2042.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αξίωσε την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων από την ΕΚΤ και την αποπληρωμή τους εντός του 2017, προκειμένου να αποζημιωθούν ταχύτερα οι μικροομολογιούχοι.

Κατά τον ίδιο μάλιστα, το κόστος μίας τέτοιας παρέμβασης, εκ μέρους της ΕΚΤ, ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr




google page rank