Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΠΛΑΓΙΑ: Ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας έφτιαξε φωλιές στους πελαργούς

Η λέξη πελαργός  είναι σύνθετη λέξη  "πελος" (μαύρος) και " αργος" (λευκός) μια λέξη που ανταποκρίνεται  στο ασπρόμαυρο  χρώμα του. Το μήκος του φτάνει και ξεπερνάει το ένα μέτρο με άνοιγμα φτερών  δύο μέτρα  και βάρος τέσσερα  κιλά, τρέφεται  σε ρηχά  νερά λίμνες λιμνοθάλασσες  και ρυάκια. Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά αρσενικό και θηλυκό και διατηρούν  το δεσμό τους για μεγάλο  χρονικό διάστημα. Γεννά τον Απρίλιο 2-3 φορές μέχρι και 6 αυγά. Σε 30 ημέρες έχουμε επώαση και οι νεοσσοί  δεν μένουν πότε μόνοι τους έχουν πάντα έναν από τους δύο γονείς για να προστατεύονται  από το κρύο, την ζέστη, την βροχή και τους εχθρούς. Οι πελαργοί  είναι μεταναστευτικά  πουλιά. Φεύγουν τον
Οκτώβριο   πάλι για την νότιο Αφρική. Είναι ένα πολύ μακρύ ταξίδι. Ανεμοπορώντας γι'αυτό χρειάζονται ανοδικό ρεύμα, αέρα και η ταχύτητα τους να φτάνει  τα 70 χιλιόμετρα. 
Είναι παροιμιώδη  τα "δικαστήρια"των πελαργών όπου αποφασίζεται  η ποινή θανάτου  για εκείνον που καθυστερεί  να φτάσει  στην συγκέντρωση  πριν την μετανάστευση, ή για εκείνον που θα προδώσει την συζυγική πίστη. Πολλές φορές αναφέρεται και η αυτοθυσία  των νεοσσών που μαδούν  τα φτερά τους για να σκεπάσουν  τους αδύναμους  γέρους  γονείς τους. 

Τον 20 αιώνα  η εξάπλωση  των πελαργών  στην Στερεά  και Βόρεια Ελλάδα  από τα 10.000 ζευγάρια που υπολογιζόταν  την δεκαετία  του 50. Σήμερα υπολογίζεται  στα 2.500. Για αυτή την ετήσια μείωση  του πληθυσμού  τους η Ευρωπαϊκή  Ένωση  έδωσε κονδύλια  σε κράτη όπως η Ελλάδα για την προστασία  και την ενημέρωση  και την ομαλή εγκατάσταση  τους στης περιοχές  όπως και την δική μας.
Το κράτος όμως  θέσπισε μόνο τον νόμο Όπως πάντα χωρίς κονδύλια η υλοποίηση του νόμου, όπως με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε στην προσπάθεια μας να εγκαταστήσουμε  τα δύο ζευγάρια πελαργών . Τηλεφωνώντας  λοιπόν στις αρμόδιες  υπηρεσίες,   όπως ορίζει  ο νόμος, δηλαδή  την ΔΕΗ και το δασαρχείο διαπιστώθηκε  ότι  δεν υπήρχαν  φωλιές. Στην προσπάθεια μας αυτή μη έχοντας  σύμμαχο  τον χρόνο  όπως μας ενημέρωσε  η υπεύθυνη  από την φιλοζωική  Πρέβεζας,  κυρία Πέλλα  Καλογήρου,  η οποία έπαιξε  σημαντικό ρόλο σε αυτήν μας την προσπάθεια.Μας ενημέρωσε δηλαδή ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος  και πρέπει να δράσουμε αστραπιαία... Εξαντλώντας  λοιπόν τον κρατικό μηχανισμό  φτάσαμε στην πόρτα του Δήμου Ακτίου  Βόνιτσας   όπου  μιλήσαμε με τον Δήμαρχο κύριο  Γεώργιο  Αποστολάκη  εκθέτοντας  του το πρόβλημα. Μας έδωσε εντολή  εξ ονόματος  του να προβούμε σε κάθε ενέργεια  για την γρήγορη ομαλή και  σωστή εγκατάσταση  των πελαργών, πράγμα που έγινε...Μια  κίνηση  πρωτοφανή  για τα χρονικά του Δήμου.
Κλείνοντας λοιπόν, να ευχαριστήσουμε  τον Δήμαρχο κύριο Γιώργο Αποστολάκη, τον Δήμο Ακτίου  Βόνιτσας, την ΔΕΗ Λευκάδος  και τον προϊστάμενο κύριο Κωνσταντίνο  Κατωποδη για την ευαισθησία  που έδειξαν σε αυτό το σημαντικό για όλους θέμα, θέμα πολιτισμού και στοιχειώδους  ανθρωπιάς έναντι της πανίδας μας... Και βοήθησαν στην τοποθέτηση δυο φωλιών...Έτσι, οι πελαργοί της Πλαγιάς απέκτησαν την δικιά τους φωλιά.
 Γράφει:  ο Πάνος Μπουρδάρας
























google page rank