Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αίσιο τέλος για τον καρχαρία «σαπουνά» που πιάστηκε σε δίχτυα στη Βασιλική Λευκάδας (VIDEO)

Ένα καρχαριοειδές, το γνωστό στους ψαράδες ως “σαπουνάς” (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος), μήκους διόμισι περίπου μέτρων, πιάστηκε χθες στα δίχτυα ψαράδων στη Βασιλική Λευκάδας.
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που καταγράφονται για το «σαπουνά» στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη περίπτωση είχε αίσιο τέλος, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καρχαρίας αγοράσθηκε από κάποιο ευαισθητοποιημένο πολίτη που τον μετέφερε στα ανοιχτά όπου και τον απελευθέρωσε.
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, που επισημαίνει ότι «Οι καρχαρίες ζούνε στις θάλασσες της Γης εδώ και 360 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως οι παρεξηγημένοι μεγαλύτεροι κυνηγοί των θαλασσών μας κινδυνεύουν με εξαφάνιση», ο καρχαρίας προσκυνητής («σαπουνάς») είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας στη Μεσόγειο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου (μετά το φαλαινοκαρχαρία των τροπικών). Εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στο Θρακικό και στο Ιόνιο πέλαγος. 
                

Είναι εντυπωσιακός αλλά τελείως ακίνδυνος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Πρόκειται για ένα είδος απειλούμενο και προστατευόμενο – απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώλησή του.
Συγκεκριμένα το άρθρο 6 και 15 του Καν. (ΕΚ) αριθ. 40/2008 (L 19) αναφέρει: «Απαγορεύεται στα κοινοτικά σκάφη να αλιεύουν, να διατηρούν επ΄ αυτών, να μεταφορτώνουν και να εκφορτώνουν τα εξής είδη σε όλα τα κοινοτικά και μη κοινοτικά ύδατα: – Καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinus maximus), – Λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias)».
Συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας στην κατάσταση των καρχαριών της Ελλάδας που απειλούνται (κατηγορία κινδύνου: τρωτό).
google page rank