Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Παραχωρητήρια σε 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ

Στην έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων για 36.000 οικιστές του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), με την ταυτόχρονη ρύθμιση της αποπληρωμής των οφειλών τους σε 151 οικισμούς εργατικών κατοικιών προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλώρινα.
Η ίδια, μεταξύ άλλων, εστίασε στην Ενιαία Μειωμένη Τιμή Μονάδας Παραχώρησης Κατοικιών για όλους τους οκισμούς της χώρας, η οποία ορίζεται στα 304,41 ευρώ/τ.μ., στην ελάφρυνση της μηνιαίας καταβολής καθώς και στη θεαματική αύξηση του αριθμού των δόσεων που φθάνουν τις 360.
Η νέα τιμή που ορίζει η υπουργική απόφαση, αφορά οικιστές χωρίς οριστικό παραχωρητήριο για τις κατοικίες των οποίων έχει ορισθεί τιμή μεγαλύτερη των 304,41 ευρώ/τ.μ. και οικισμούς των οποίων οι κάτοικοι τους διαθέτουν οριστικό παραχωρητήριο με τιμή μεγαλύτερη των 304,41 ευρώ/τ.μ. και δεν έχει λήξει ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής.

Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της τιμής της κατοικίας του οικιστή ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και η σημαντική αύξηση των δόσεων, ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, να λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών τους.
«Με την ρύθμιση που κάνουμε, θα λύσουμε μια εκκρεμότητα των τελευταίων 25 ετών που ταλανίζει 36.000 ανθρώπους και τους υποχρεώνει να ζούνε σε καθεστώς ανασφάλειας» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Εάν κάποιοι από τους οικιστές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν προβλεφθεί εκπτωτικές ρυθμίσεις όπως: έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, έκπτωση 20% για τους συνταξιούχους, τους χήρους/χήρες με προστατευόμενο μέλος, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με μέλος ΑμΕΑ, καθώς και όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67% και οικογένειες με 3-4 προστατευόμενα παιδιά.
Εφόσον επανακαθοριστεί η νέα οφειλή του οικιστή προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις γρήγορης αποπληρωμής που ανάλογα με την χρονική διάρκεια ξεκινούν από 20% και φθάνουν στο 50% της οφειλής.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, «οι αιτήσεις από τους οικιστές θα αρχίσουν από τις 30 Ιουλίου και θα έχουν διάρκεια ενός μήνα» και θα γίνουν ηλεκτρονικά από την ειδική φόρμα που θα υπάρχει στην σελίδα του οργανισμού.
Μετά από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία όπου ο κάθε οικιστής θα γνωρίζει το νέο ποσό της οφειλής του και ανάλογα με την κατηγορία στις οποία εκπίπτει μπορεί να κάνει χρήση και των εκπτωτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται ως κίνητρο για την ταχύτερη αποπληρωμή της οφειλής.
Η πρόεδρος του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε ο οργανισμός από τον τέως ΟΕΚ καθώς πολλοί οικισμοί με ευθύνη του ΟΕΚ έχουν σοβαρές παρανομίες που καθιστούν αδύνατη έως προβληματική την παραχώρηση στους ιδιοκτήτες τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
google page rank