Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΚΑΤΟΥΝΑ: ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

Ήταν μια ιδέα του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και του πρόεδρου Παντελή Αποστολάκη να διοργανώσει το 1ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας με Ξηρομερίτικες γεύσεις. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. 
Πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια εκδήλωση στο κέντρο του Ξηρομέρου την Κατούνα. 
 Στην εκδήλωση συμμετάσχουν :
το Δημόσιο  ΙΕΚ Βόνιτσας
το Δημόσιο ΙΕΚ Λευκάδος
το  Ιδιωτικό ΙΕΚ Τομή Αγρινίου ,
ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας
το Γυναικείο Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπίνας ” Οι Δώδεκα Απόστολοι “
Το χορευτικό των κατηχητικών του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς.
Ο κόσμος στην πλατεία της Κατούνας έχει  την ευκαιρία να δοκιμάσει Ξηρομερίτικη Γαστρονομία με τοπικά  προϊόντα τα οποία  θα έχουν ετοιμάσει  3 ΙΕΚ  και οι σύλλογοι γυναικών της περιοχής.
Οι τοπικές σχολές ΙΕΚ  με ειδικότητα μαγειρικής, αλλά και ο σύλλογος γυναικών Κατούνας και το γυναικείο  τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κωνωπινιωτών οι " Δώδεκα Απόστολοι "   έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να προβάλλουν τις ικανότητές τους και να διαγωνιστούν  συμβάλλοντας   στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.

Οι κύριοι παρουσιαστές της εκδήλωσης  είναι ο executive chef Βησσαρίων Παρθένης και ο   executive set και πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος  Σπύρος Δόσης οι οποίοι μαγείρεψαν και  αποκάλυψαν τα μυστικά της κουζίνας σε μικρούς και μεγάλους χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα 
Κάθε ΙΕΚ και Σύλλογος  είχε το δικό του κιόσκι όπου  έχει δύο Ρεσώ στο οποίο έχει  ετοιμάσει ένα γαστρονομικό θέμα και δύο Ρεσώ ή πιατέλες με παραδοσιακή πίτα ( στο  Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια καθημερινά  φαγητά)  ή νόστιμα μεζεδάκια .  Το  φαγητό αυτό που προσφέρεται και  δοκιμάζεται από τον κόσμο και τους επισκέπτες .
Κάθε γκρουπ διαγωνιζόμενων είχε μια  διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε να παρουσιάσει και να ετοιμάσει σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του θα είναι τα κρέατα που μαγειρεύουν και παράγουν στο Ξηρόμερο.
Τα κρέατα ήταν τα εξής : από αρνί ( πρόβειο η αρνάκι γάλακτος) , από χοιρινό, κατσίκι ή από  τραγί και από κόκορας.
Το πιάτο κρίθηκε  και σχολιάστηκε  για την παρουσία του και την γεύση του από  κριτική επιτροπή που θα αποτελούταν από τους :
-Παρθένη Βησσαρίων ( executive SEF )
-Σπύρος Δόσης ( executive SEF και Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος)
- Παύλος Αλεξάνδρου ( Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας - CUCO)
- Ανδρέας Μπάφας (SEF  από την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων )
- Χάρος Ζώης ( executive chef και πρώην Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμάγειρων Κρήτης και νην Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Η επιτροπή  δοκίμασε και σχολίασε και  βαθμολόγησε τις γαστρονομικές παρουσίες των διαγωνιζομένων
Στην συνέχεια ο Σεφ Βησσαρίων Παρθένης και ο σεφ Σπύρος Δόσης  παρουσίασαν την δική τους   Ξηρομερίτικη γαστρονομία με γεύσεις  μέσα από μια πιο σύγχρονη σκοπιά . 
Στο τέλος οι κριτές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού .
Τα βραβεία των καλύτερων πιάτων του διαγωνισμού 
Νεότερη ενημέρωση
Ισοβαθμία συλλόγου γυναικών Κωνωπίνας και ΙΕΚ Βόνιτσας  στην πρώτη θέση με φανταστικά πιάτα. 
Ισοβαθμία και στην δεύτερη θέση ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας και το  ΙΕΚ Λευκάδας.
Στην τρίτη θέση το ΙΕΚ Αγρινίου.
Όλες τις ξηρομερίτικες γεύσεις τις δοκίμασαν και το πλήθος κόσμου που βρισκόταν στην πλατεία και η επιτροπή βράβευσε τα καλύτερα πιάτα.  
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης ο οποίος έδωσε το πρώτο βραβείο.  Επίσης παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Φραδέλος από την Πάλαιρο, και ο Δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τζεφριός.  Οι πρόεδροι Κωνωπίνας Χρήστος Τίγκας, Κομποτής Δημήτρης Μπαρκάς και Κατούνας Θωμάς Καφρίτσας. Από την Ενότητα Μεδεώνος ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Θεόδωρος Στούπας, ο Αντιδήμαρχος Προδρομίτης Σωτήρης και η Δημοτική Σύμβουλος Καρέλου Αθηνά και φυσικά ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Παντελής Αποστολάκης. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Βασίλης Σκούρτας.
Στην ηχητική υποστήριξη ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, στο μικρόφωνο η Αγγελική Σάλιαρη και στα μετάλλια η Νάνση Παπακωνσταντή.
Τα συγχαρητήρια μας σε όλους όσους συντέλεσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης 




















Το κατάστημα γαλακτομικων προϊόντων "Η ΡΑΧΗ" ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΣΣΑΡΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑ  στο Festival Ξηρομεριτικης γευσιγνωσίας..... 















































































































































ΚΟΥΤΙΒΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 
google page rank