Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο β' γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά -Στους 143.000 η συμμετοχή

Σε εξέλιξη είναι ο δεύτερος γύρος για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 9-10 το βράδυ.
Η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική, καθώς λίγο μετά τις 18:30 υπολογιζόταν ότι θα ψηφίσουν τελικά περίπου 150.000 πολίτες μιας και μέχρι στιγμής (19:00) είχαν ψηφίσει περίπου 143.000, παρά την κακοκαιρία νωρίς μέσα στην ημέρα. Νούμερο που σαφώς προκαλεί ικανοποίηση, την ώρα που στον α' γύρο η συμμετοχή έφτασε στους 210.000.
Η ενότητα είναι η ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν στη διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό», δήλωσε εξερχόμενος από εκλογικό τμήμα στους Αμπελόκηπους όπου ψήφισε.
«Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
Στις κάλπες προσήλθε και ο Κώστας Σημίτης, στο ίδιο εκλογικό κέντρο μάλιστα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε στείλει μήνυμα ενότητας τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.
Η παραδοσιακή άποψη πως "οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν" δεν πρέπει να ισχύσει.
Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας : Όλοι μαζί».
Οι «μονομάχοι»
Στο Καματερό και το Ηράκλειο αντίστοιχα ψήφισαν οι δύο «μονομάχοι», η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «φλόγα ελπίδας που δεν θα πρέπει να σβήσει».
«Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη», σημείωσε από το Καματερό η Φώφη Γεννηματά.
Από τους πρώτους στις κάλπες και ο Γιώργος Καμίνης
Από νωρίς πήγε στις κάλπες ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συνομίλησε και με πολίτες.
«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό το μήνυμα είναι πως ο λαός θέλει «να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Και πιστεύω, τέλος, ότι είναι ένα μήνυμα ενότητας, για μια πορεία ενότητας, συλλογικής ανασύνταξης αυτού του χώρου, που όλοι θέλουμε και απαιτούμε. Και αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί από αύριο. Μια πορεία, όχι μόνο ανασύνταξης του χώρου του προοδευτικού, αλλά μεγάλων και βαθιών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Μια νέα εθνική πορεία που θα δώσει ξανά την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη.
Και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη, που είναι ένας τόπος προοδευτικός, δημοκρατικός και σηκώνει πάντα τη σημαία αυτού του αγώνα».
«Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει», δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής, αμέσως μετά την ψήφο του για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κεντροαριστερά ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
Η κοινωνία θέλει τολμηρές προτάσεις με πάθος, θέλει να αλλάξουμε εποχή, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε πως «η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα».
Ολόκληρη η δήλωσή του όπως αναρτήθηκε στο Twitter του:«Ψήφισα στο Χαλάνδρι. Έσφιξα χέρια φίλων εθελοντών που εγγυώνται και αυτή την Κυριακή την διαδικασία. Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα. Θέλει τολμηρές προτάσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Θέλει να αλλάξουμε εποχή».
Στο Εργατικό Κέντρο Αργους ψήφισε ο Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια ώστε η παράταξη να φτάσει εκεί που της αξίζει και για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τις πρώτες δύο ώρες η προσέλευση κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Κάποια μεμονωμένα προβλήματα που υπήρξαν με τη διαδικασία ξεπεράστηκαν γρήγορα και η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά.
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο απλή, καθώς όσοι ψηφίσουν δεν θα συμπληρώσουν αίτηση, ούτε θα καταβάλουν τα 3 ευρώ. Αυτή τη φορά:
-Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου
- Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή
- Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος το Σάββατο κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από τον ποιον υποστηρίζουν, γιατί «μόνο έτσι η μοναδική λάμψη της προσέλευσης 210.000 συμπολιτών μας στις κάλπες την περασμένη Κυριακή θα διατηρηθεί ολοζώντανη».
iefimerida.gr 
google page rank