Ετικέτες

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

TO ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ "ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΩΩΝ"

Ήταν πολλοί οι νεκροί ήρωες του αγώνα που πρόσφερε η περιοχή μας και πέρα από τους λίγους και επώνυμους που έχουν καταγραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, υπάρχουν και οι  πολλοί και ανώνυμοι που έδωσαν το αίμα τους υπέρ πίστεως και πατρίδας  χωρίς να προσδοκούν σε τιμές και αξιώματα, ορμώμενοι από αγνή, άδολη αγάπη για την πατρίδα, αίσθηση καθήκοντος και την ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Η εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρξε έργο ενός ανδρός, ούτε μίας οργάνωσης, ούτε έγινε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  αλλά κοινό έργο όλων των Ελλήνων, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η προσπάθεια όλων των αγωνιζόμενων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας –να αναφέρουμε εδώ τον δικό μας Πάνο Μεϊντάνη- η πολεμική προπαρασκευή της από τη Φιλική Εταιρεία και η πνευματική αναγέννηση του Ρήγα, του Κοραή κ.ά. Η Ελληνική γενική ιστορία γράφτηκε και στηρίχτηκε σε γεγονότα της κάθε τοπικής ιστορίας.  
Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821-1829 συγκεντρώνουν το ένδοξο παρελθόν των προγόνων τους και τον πόθο ολόκληρης της Ελληνικής φυλής για Απελευθέρωση. Κάθε περιοχή έχει τους δικούς τους αφανείς ήρωες. Πολλοί από αυτό το άφαντο πλήθος ηρώων δεν τιμήθηκαν ποτέ από το επίσημο κράτος, αρκετοί μάλιστα δεν καταδέχθηκαν να πάρουν καμία αμοιβή όταν τους δόθηκε. 

Τα ονόματά τους δεν γράφτηκαν σε τύμβους και ηρώα αγωνιστών. Θεωρούσαμε καθήκον ιερό και ανάγκη, τα ονόματα αυτών των αγνών ηρώων να τα ανακαλύψουμε, να τα καταγράψουμε και να αποδώσουμε τις τιμές και τον δέοντα σεβασμό έστω και τώρα, γιατί πιστεύουμε ότι οι αμνήμονες λαοί δεν μπορούν ποτέ να έχουν καμία τύχη αλλά και γιατί πρέπει αυτοί οι ήρωες να αποτελούν πάντα φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτέλειας, διάθεσης προσφοράς και υψηλών ιδανικών, τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας.
Έγινε μια μακρόχρονη προσπάθεια από τον Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους αφανείς, ως σήμερα, αγωνιστές από τα χωριά του πρώην Δήμου Μεδεώνος Ξηρομέρου.  Αυτή η αναφορά έχει σκοπό: να παρουσιάσει τους ανώνυμους ήρωες, τους λεβέντες της δικής μας γης που πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή της. 
Αυτούς τους απλούς μαχητές, που, χωρίς να ξέρουν να γράφουν ούτε το όνομά τους οι περισσότεροι, γνώριζαν τις ελληνικές τους ρίζες και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες της Εθνεγερσίας του 1821, σ’ αυτούς που απέδειξαν ότι ρέει στις φλέβες του Ελληνικό αίμα. 
Να αναφέρουμε ενδεικτικά πως το ένα τρίτο του λαού της περιοχής μας χάθηκε σε αυτόν τον Αγώνα. Τα ονόματα των αγωνιστών που φέρονται να έχουν την καταγωγή τους από τα χωριά της περιοχής μας είναι πολλά. Για μερικούς δεν γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία τους, ενώ άλλοι αναφέρονται με το πατρώνυμο ως επώνυμο ή με το χωρίο καταγωγής τους (π.χ. Κατουνιώτης, Αχεριάτης). Ως εκ’ τούτων, ο ακριβής εντοπισμός της καταγωγής τους παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες. Κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε από διάφορες πηγές (βιβλία, αρχεία, κατάλογοι, έγγραφα κ.ά.) όσα ονόματα αγωνιστών ήταν δυνατόν και ως ελάχιστο φόρο τιμής θα προχωρήσουμε σε Προσκλητήριο Ηρώων-Αγωνιστών. Είναι μακρύς και ανοιχτός ο κατάλογος μέχρι την συμπλήρωση εξ ολοκλήρου των πεσόντων και θα παραμείνει ανοιχτός.
Η πρώτη φορά που έγινε η παρουσίαση του καταλόγου των αγωνιστών του 1821 ήταν στη εκδήλωση του Συλλόγου μας στην Ιστορική Μονή Παναγία η Αγία Δευτέρα Κατούνας την Δευτέρα του Πάσχα το 2010 με την παρουσίαση και του βιβλίου Μνημεία Ξηρομέρου παρουσία των αρχών του τόπου και του σεβασμιότατου Μητροπολίτητη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση τότε έλαβε μέρος και το χορευτικό της Λεπενούς «ο Κατσαντώνης» όπως και το χορευτικό του Κατηχητικού σχολείου της ενορίας μας. 
Δεύτερη φορά το προσκλητήριο ηρώων αγωνιστών έγινε στην Πλατεία της Κατούνας την 25η Μαρτίου το 2011 από το σύλλογο μας σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου – Ευρυτανίας « Οι Σταυραετοί των Αγράφων» και τους φορείς του χωριού μας. Και Τρίτη έγινε την 25η Μαρτίου 2012 στην πλατεία με τους φορείς του χωριού μας. Σήμερα ο κατάλογος μεγάλωσε κι άλλα πολλά ονόματα αφανών ηρώων προστέθηκαν.
Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνει για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος μας με το Κέντρο Μέριμνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας  σε συνεργασία με την κοινότητα Κατούνας και την ενορία του Αγίου Αθανσίου και τους φορείς, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του εορτασμού της 25ης  Μαρτίου στο χωριό μας.
Έγινε θεσμός πλέον η δραστηριότητα αυτή για την Κατούνα αφού πραγματοποιείται κάθε χρόνο και γίνεται στο χωριό μας, ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας.
Ο κατάλογος των αγωνιστών φέτος είναι ποιο εμπλουτισμένος με ονόματα των πεσόντων αγωνιστών του 1821 από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Βούστρι, Τρύφου, Κομποτή και Κωνωπίνα.
Σε κάθε όνομα ένδοξου ήρωα θα πέφτει και μια  ντουφεκιά από τους φουστανελάδες που θα είναι σκορπισμένοι στα σπίτια γύρω από την πλατεία μας. Ενώ ακούγετε και μουσική πένθιμη υπόκρουση.   Είναι μια εκδήλωση τιμής όλων αυτών που έπεσαν για μας.
Φέτος την 25η Μαρτίου 2018 για μια ακόμη φορά θα διοργανωθεί το τοπικό έθιμο. 

Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας
Φίλιππος ο Ακαρνάν 


ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.
  2010 ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 
ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ 


ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΩΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ   25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 
                          

ΕΑΥΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ