Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ακτίου - Βόνιτσας με την Λαϊκή Συσπείρωση, Νώντα Μωραΐτη : Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας, η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά την φιλότιμη προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Δυστυχώς όμως η κατάσταση επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία το ΚΚΕ προειδοποιούσε από την πρώτη στιγμή και το ανέδειξε και στη βουλή.
Ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτονται οι ανάγκες αφού πρωτίστως υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα πλέον το ΚΥ Κατούνας που αδυνατεί να εφημερεύει. Σε αυτά ας προσθέσει κανείς τις ελλείψεις σε εξειδικευμένες ειδικότητες, σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αντιδραστήρια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μαζί με το χτύπημα των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαλύει μεθοδικά και το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να φτιάξουν Πρωτοβάθμια Υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού γιατί υπηρετούν άλλη πολιτική, αυτή που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος και εμπόρευμα. Μετατρέπουν την Πρωτοβάθμια Υγεία σε μηχανισμό συνταγογράφησης, ψηφίζουν κλειστούς ασφυκτικούς προϋπολογισμούς που προβλέπουν μόνο τις ελάχιστες παροχές, ετοιμάζουν μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, προχωράνε προσλήψεις μόνο με το σταγονόμετρο στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να ισχυρίζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, την ίδια ώρα που όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, του κόστους - οφέλους, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης. 
Επίσης αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να μεταφέρουν την αρμοδιότητα δημιουργίας μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού και συνολικά τη λειτουργία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αυτό το μέτρο αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κράτους στην τοπική διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας. Δηλαδή να εφαρμοστεί ένα νέο φορομπηχτικό μέτρο, αλλά και να σπάσει ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας που πρέπει να έχει η Υγεία στο σύνολό της.
Η υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα να απαιτήσουμε Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα.
Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους δημότες και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση και να αντιδράσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας που θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας Κατούνας την Πέμπτη 21 Μαρτίου. 
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, άρα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να την παρέχει ισότιμα, δωρεάν και ποιοτικά.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μπορούν και στις επερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν την πολιτική που τους τσακίζει. Αλλά για να το πετύχουν, πρέπει με την ψήφο τους να καταδικάσουν και την προσπάθεια υποστήριξης αυτής της πολιτικής απο τη νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας αλλά και από τους δήθεν ανεξάρτητους συνδυασμούς των λεγόμενων "αυτοδιοικητικών" κριτηρίων, όλοι τους είναι στελέχη, μέλη και συνεργαζόμενοι των κομμάτων που ψήφισαν και στήριξαν μέχρι κεραίας όλα τα μνημόνια (1ο, 2ο, 3ο και το 4ο) και τώρα βρίσκονται σε αγώνα δρόμου, όχι μόνο να μη σηκώσει ο λαός κεφάλι σ' αυτή την πολιτική, αλλά εξαπατώντας τον για άλλη μια φορά, να τον κάνουν συνένοχο στην καταδίκη του. 
Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Να ενισχύσουν το δικό τους αγώνα, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", σε Δήμο και Περιφέρεια, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.
google page rank