Φέτος αν και οι αρχικές ενδείξεις ήταν θετικές, ο απολογισμός της θερινής περιόδου για το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού καταγράφει αρνητικό πρόσημο
Δύσκολο χαρακτηρίζεται το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία, αν και αρχικά φάνηκε πως θα ξεκινούσε καλά. Τα τουριστικά καταλύματα έμειναν πίσω σε διανυκτερεύσεις και από προσέλευση κόσμου, λόγω του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού, εκτός των παραλίων, δουλεύει με ελληνικές οικογένειες, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την οικονομική κρίση και λόγω του γεγονότος επιπλέον ότι ο καιρός ήταν άστατος. «Από 20 με 25 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου που δουλέψαμε είχαμε καλές πληρότητες. Υπήρχαν μεγάλες πληρότητες στην πόλη της Ναυπάκτου, κοντά στο 100%. Τον Αύγουστο, τα ποσοστά αυτά αφορούσαν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τα ορεινά της Ναυπάκτου, είχαν πτώση μέχρι και 10% φέτος. Το Μεσολόγγι κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με πέρσι με πτώση της τάξεως του 15%» σημείωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κωστακόπουλος.
Στον αντίποδα, όλο το παραλιακό μέτωπο της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας (Αστακός, Μύτικας, Πάλαιρος, Βόνιτσα) που δουλεύει με πάρα πολλούς ξένους τουρίστες, διέθετε πληρότητα στα καταλύματα άνω του 90% στα μεγάλα ξενοδοχεία και στα μικρότερα κατά 80%. Συνολικά, η περιοχή κατέγραψε και φέτος αύξηση της τάξεως του 10%.
«Καλή κίνηση είχαν και τα καταλύματα του Δήμου Αμφιλοχίας, αλλά όχι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και του τουρισμού, αλλά λόγω των έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, που γίνονται στην περιοχή. Το φαινόμενο είναι συγκυριακό. Το Αγρίνιο ως είθισται το καλοκαίρι δεν δουλεύει ποτέ, πλην των περιπτώσεων γάμων. Τα ορεινά του Θέρμου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαν μεγάλη πτώση κυρίως λόγω του κακού καιρού, ενώ ένα εικοσαήμερο του Αυγούστου δούλεψαν κανονικά, κάτι που όμως δεν επαρκούσε. Η πτώση δηλαδή στην περιοχή του Θέρμου φέτος άγγιξε το 15%».
«Βασικό, είναι το αεροδρόμιο του Ακτίου να φέρει κόσμο στην ενδοχώρα της Αιτωλοακαρνανίας και όχι ο κόσμος να φεύγει για την Λευκάδα και την Πρέβεζα. Το τμήμα του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία που θα παραδοθεί τέλος Οκτωβρίου, θα βοηθήσει ως προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά το βασικότερο είναι να αλλάξει η αίσθηση ότι το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι αεροδρόμιο της Πρέβεζας. Έχουν γίνει προσπάθειες και πιστεύουμε πως με την ολοκλήρωσή τους θα υπάρξει αποτέλεσμα, άρα ο δρόμος θα παίξει σημαντικό ρόλο κυρίως όταν ολοκληρωθεί και σε συνάρτηση με τα καταλύματα που γίνονται στην περιοχή του Ξηρομέρου και της Παλαίρου, θα υπάρξει ανταπόκριση στις διανυκτερεύσεις, αρχικά στο κομμάτι αυτό και σταδιακά ευελπιστούμε και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία» ανέφερε ο κ. Κωστακόπουλος.
Ως προς την τουριστική προώθηση της Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Κωστακόπουλος τόνισε: «δυστυχώς κάποια πράγματα που προσπαθήσαμε φαίνεται να μένουν πίσω για τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται από την Περιφέρεια και την marketing Greece. Η Ένωση Ξενοδόχων, τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και όχι μόνο κατέθεσαν τις προτάσεις τους και αναμένουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού. Η ανομοιομορφία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά μακάρι να εξισορροπηθεί. Επίσης, βασικό είναι ότι ο νομός χρειάζεται σοβαρές τουριστικές επενδύσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, που θα γίνουν αρχικά στα παράλια. Η δυναμικότητα του νομού σε κλίνες είναι μικρή. Είναι δύσκολο να καλύψει μια πτήση του Ακτίου».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»