Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Μοναστηράκι: Η σωστή επιλογή του Δήμου για την δημιουργία Χριστουγεννιάτικου χωριού (δείτε γιατί)


Σε πολλές αποφάσεις του Δήμου Ακτίου -Βόνιτσας ήμουν και είμαι αντίθετος, απλά σαν δημότης, σε μια τέτοια απόφαση όμως δεν ήταν δυνατόν να μην σταθώ και να συγχαρώ τον Δήμο και την Κοινότητα Μοναστηρακίου για την δημιουργία του Χριστουγεννιάτικου χωριού.

Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που έλεγαν δεν μπορεί να φεύγουν δεκάδες λεωφορεία από τα χωριά τα σχολεία και τους συλλόγους του Δήμου μας και να πηγαίνουν στα Τρίκαλα η αλλού για εκδρομές η σε μοναστήρια χωρίς πρώτα να γνωρίσουμε τα δικά μας. Είναι σαν να πηγαίνουμε σε πόλεις του εξωτερικού και στην Ελλάδα να μην έχουμε πάει πουθενά να γνωρίσουμε την απέραντη ομορφιά της και να περιμένουμε από τους ξένους.  
Πρώτα πρέπει να γίνονται εκδρομές να γνωρίσουμε τον τόπο μας και στην συνέχεια όπου θέλει ο καθένας. 
Η περιοχή μας έχει πολλές ομορφιές ανεκμετάλλευτες ενώ είναι επισκέψιμες. 
Πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε, να αναδείξουμε και να στηρίξουμε πρώτα εμείς την περιοχή μας, και μετά οι επισκέπτες. Πρέπει να διοργανώνουμε εκδρομές για τα γνωρίσουμε το δήμο μας, τα χωριά του με την γνήσια παράδοση της φιλοξενίας και αυτό ας ξεκινήσει από τα σχολεία μας και ας το προτείνουμε.  
Υπάρχουν τόσα 
α)Θρησκευτικά μνημεία (όπως το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κατούνας που είναι από τα πιο καλοσυντηρημένα από τους ίδιους τους κατοίκους, ο Άγιος Δημήτριος Παλαίρου, η παναγία της Ρόμβης στο Βάτο, ο ναός του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι, η Παναγία των Αχυρών, η παναγία Αγία Δευτέρα Κατούνας, η Αγία Παρασκευή στα Παλιάμπελα, η Αγία Παρασκευή στην Κομποτή, η Παναγίτσα στην Βόνιτσα, η Αγία Σοφία στο Κάστρο της Βόνιτσας και πάρα πολλά άλλα,  που  έχουν μεγάλη ιστορία και έπαιξαν ρόλο στην επανάσταση).
β)Μνημεία της φύσης: Νήσσα Μεδώνος, Ιαματικά Λουτρά Τρύφου, Μοναστηράκι, Κορπή, Σεπετός, Ακαρνανικά, Κουκουμίτσα και άλλα πολλά.
γ)Ιστορικά μνημεία: Αρχαία Πάλαιρος, αρχαίο Θύρρειο με το Μοναδικό Μουσείο της περιοχής μας (που εμείς οι ίδιοι το έχουμε εγκαταλείψει πρώτα και μετά η πολιτεία)
δ)Κάστρα: Ο λίθινος γίγαντας το Κάστρο της Βόνιτσας, το φρούριο του Ακτίου(Πούντα) το Κάστρο του Γρίβα, το κάστρο της πλαγιάς κ.α.
ε)Το Αεροδρόμιο του Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας. 
δ)Τόσες λαογραφικές συλλογές, παραδοσιακές νεροτριβές,   Δάση, καταρράκτες κλπ.
ε) θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως το Κτήμα Παλούκη στο Δρυμό, εργοστάσιο της Κορπής, ιχθυοκαλλιέργειες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Πάλαιρο αμπελώνες, σύγχρονες αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και άλλα πολλές. 
Γράφει ο Ευάγγελος Κουτιβής 
* Φυσικά ο Αμβρακικός και το Ιόνιο με τις πανέμορφες ακτες που πρέπει να τις γνωρίσουμε όλοι εμείς και μετά οι επισκέπτες (σε αυτές έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς τους καλοκαιρινούς μήνες).
Να γιατί είμαι υπέρ της προτάσεως ίδρυσης χριστουγεννιάτικου χωριού στο Μοναστηράκι, που διαθέτει πάμπολλα χαρακτηριστικά και την ατέλειωτη φυσική ομορφιά, με ένα ποτάμι που βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα του, το αξίζει.
Συγχαρητήρια σε όλους και ελπίζω η πρόταση που ξεκίνησε να πάρει σάρκα και οστά μιας και το χωριό αυτό είναι αδικημένο αλλά δικαιωμένο από την φύση.

Δεν είναι εξάλλου τυχαία η έκφραση "όπου υπάρχει νερό ο τόπος είναι ευλογημένος"... 














Φωτο: Αριστείδης Τόλης
google page rank