Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Η πρώτη συνέντευξη του Υποψηφίου Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Δημήτρη Μασούρα

Κύριε Μασούρα. 
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που παραχωρείτε στην εφημερίδα μας. Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή είναι η έντονη φημολογία ότι θα έχετε μια ενεργή ενασχόληση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. 

Κύριε Φράγκο, εκτός από τις φήμες, υπάρχουν βεβαιότητες και η βεβαιότητα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός πως είμαι ένας άνθρωπος με ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο μας. Τους τελευταίους μήνες, όπως είναι φυσικό, έχουν ενταθεί οι σχετικές συζητήσεις και ήδη διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό, για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό που μπορώ να πώ ήδη στην παρούσα φάση, είναι ότι η προσπάθεια που κυοφορείται συναντά εντυπωσιακή ανταπόκριση. Το θέμα ασφαλώς δεν είναι προσωπικό. Το ζητούμενο είναι να προκύψει κάτι νέο, το οποίο θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα σπάσει το σερί εναλλαγής στη διακυβέρνηση του δήμου, προσώπων που η πολιτική τους ήταν και είναι επί της ουσίας ίδια. 


Είστε ένας νέος και καθόλα επιτυχημένος νομικός και οικογενειάρχης. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιον λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε μία εποχή όπου η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους είναι σχεδόν μηδαμινή. Η κατάσταση αυτή δεν σας προβληματίζει; 

Με ξενίζει η ερώτησή σας, όπως διατυπώνεται. Δηλαδή αυτοί που αναρωτιούνται, θεωρούν ότι πρέπει να ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση οι αποτυχημένοι; Η επαγγελματική επιτυχία, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι προσόν, αν όχι προϋπόθεση, για τον ασχολούμενο με την αυτοδιοίκηση. Ένα θετικό δείγμα γραφής στη δουλειά, δείχνει άνθρωπο με ικανότητα και εργατικότητα, που έχουμε ανάγκη. Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν έχουμε μεθοδικότητα, επιμονή και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. 

Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τους δήμους στα χρόνια της κρίσης είναι αναμφισβήτητη και έχει επηρεάσει σημαντικά όσους στηρίζονταν αποκλειστικά σε αυτή για να λειτουργήσουν. Η τάση αυτή βέβαια έχει αναστραφεί τα τελευταία χρόνια, όπου διαφαίνεται και μια μικρή αύξηση. Μάλιστα, με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που τρέχει παράλληλα, οι δήμοι είχαν στη διάθεσή τους 1 δισ. ευρώ, για αγορά εξοπλισμού και διάφορα έργα, αλλά και για την εξυπηρέτηση οφειλών από δικαστικές αποφάσεις (που αλλιώς θα πληρώνονταν από την τακτική επιχορήγηση εις βάρος άλλων έργων). 
Όμως, το κυριότερο δεν είναι αυτό. Δείτε την αντίφαση: όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, την ίδια στιγμή δεν κάνουν τίποτε για την αύξηση των εσόδων του δήμου από άλλες πηγές. Εδώ φυσικά μιλώ για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, για την οποία δεν έχει γίνει τίποτε, αλλά και για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων. Για τον τομέα των δαπανών, ας μην μιλήσουμε καλύτερα, διότι θα χρειαζόμασταν ολόκληρο το φύλλο της εφημερίδας σας. 
Ζητούμενο δεν είναι η μιζέρια, αλλά η εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων, οι οποίες υπάρχουν, αρκεί κάποιος να θέλει και να μπορεί. Έτσι λοιπόν, σε μια εποχή οικονομικής στενότητας για όλους, ζητούμενο είναι η διαφάνεια, η νοικοκυροσύνη και η βελτίωση της σχέσης κόστους/ωφέλους για την κοινωνία. 
Πως κρίνετε το έργο της Δημοτικής Αρχής του κ. Αποστολάκη. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει και άλλα πράγματα; Πιστεύετε ότι έχουν χαθεί ευκαιρίες για τον Δήμο μας σε ότι αφορά έργα υποδομών και καλυτέρευσης της ζωής των συμπολιτών μας; 
Η σημερινή δημοτική αρχή διανύει ήδη τους τελευταίους μήνες της πενταετούς θητείας της, χωρίς να έχει ανταποκριθεί σε μεγάλα στοιχήματα για τον τόπο, αντίθετα με τις παχυλές προεκλογικές της υποσχέσεις. Φαίνεται να σπαταλά πολύ χρόνο και ενέργεια στην επικοινωνιακή της υπερπροβολή, σε μπλόγκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζεται όμως κι εκεί να βαφτίσει «έργα» στοιχειώδεις ενέργειες της καθημερινότητας, όπως συντηρήσεις, επισκευές κλπ., αλλά και έργα άλλων (όπως της Περιφέρειας ή του Υπουργείου Υποδομών) ως δικά της. Ας μην θεωρούμε εν έτει 2018 επιτυχία το αυτονόητο. 
Δείτε κύριε Φράγκο πως αναπτύσσονται γειτονικές περιοχές, σε σχέση με τη δική μας και πώς η απόστασή μας αντί να μικραίνει, μεγαλώνει, παρ’ όλο που ο τόπος μας σε τίποτε δεν υστερεί, καθώς και φυσικές ομορφιές έχουμε και πολλά μνημεία, ενώ σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, που θα μπορούσαν να φέρουν δουλειές κι ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους παραμένουν αναξιοποίητες. 
Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μια απλή καταγραφή των προβλημάτων του παρόντος, αλλά να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να βρισκόμαστε, ως δήμος, σε μερικά χρόνια από σήμερα. 
Ως προς το τί θα μπορούσε να γίνει, εντελώς ενδεικτικά θ’ αναφέρω:
Στον τουρισμό, το μόνο που έχουμε δεί, είναι φωτογραφίες από τις ομορφιές του τόπου, χωρίς οργανωμένο σχέδιο, ούτε για την προβολή, ούτε για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος. Η μαρίνα Παλαίρου βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Δεν φτάνει να λέμε ότι το βορειοδυτικό άκρο του νομού μπορεί να γίνει η ναυαρχίδα του τουρισμού, πρέπει να στηρίζουμε με πράξεις αυτήν την πραγματικότητα, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. 
Οι επαγγελματίες του δήμου μας δεν βρίσκουν καμία βοήθεια, παρά μόνο το «παραδοσιακό» χτύπημα στην πλάτη. Με αυτό θα πάμε μπροστά; Οι ψαράδες του Αμβρακικού τί βοήθεια είχαν για την παράνομη αλιεία της γαρίδας, που θα μπορούσε να έχει και μια υπεραξία για τον τόπο ως επώνυμο προϊόν; Ποιοι αγρότες βρήκαν στήριξη στην προώθηση των προϊόντων τους; Πρόσφατα έγινε ένα θετικό βήμα, με τη γιορτή ελιάς στο Δρυμό και αυτό μεμονωμένο και χωρίς καμία λογική εξωστρεφή. Το ζητούμενο σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν είναι να μάθουμε εμείς τον τόπο μας, είναι να μας μάθουν αυτοί που δεν μας ξέρουν. Το χαλίκι στους αγροτικούς δρόμους με κριτήρια ψηφοθηρικά δεν μπορεί να είναι η βασική πτυχή μιας τέτοιας πολιτικής. 
Επί δύο δημοτικές θητείες δεν έχουμε κατορθώσει να έχουμε μια λειτουργική ιστοσελίδα του Δήμου, που θα ήταν χρήσιμη για την εξυπηρέτηση του πολίτη, ιδίως των ετεροδημοτών και των επισκεπτών, αλλά και για την προβολή του τόπου. 
Τα λουτρά Τρύφου, στην εποχή που γίνεται διαρκώς λόγος για τον ιαματικό τουρισμό, μένουν ρημαγμένα και τους τελευταίους μήνες δεν έχουν καν οδική πρόσβαση. Τα σφαγεία της Κατούνας παραμένουν κλειστά. 
Κανένας μεγάλος στόχος δεν υλοποιήθηκε. Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όραμα. 
Για να μην είμαστε μηδενιστές, θα πρέπει να πούμε πως έχουν τεθεί σε κίνηση ορισμένα έργα, μετά από καθυστερήσεις και λάθη συνήθως και σε κάθε περίπτωση χωρίς συνεκτική λογική και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Είναι όμως ξεκάθαρο πλέον ότι ο Δήμος μας υστερεί. Γι’ αυτό ασφαλώς, δεν είναι λύση η ανανέωση της θητείας προσώπων που βρίσκονται στα πράγματα ήδη από τον προηγούμενο… αιώνα, ούτε η επιστροφή στο επίσης αποτυχημένο παρελθόν, αλλά η ανάδειξη νέων δυνάμεων, που θα μπορέσουν, με μεράκι και όραμα, να δώσουν μια πραγματική ώθηση στην περιοχή μας. Οι παλιοί πολιτικοί προσέφεραν ό,τι μπορούσαν, δεν είναι όμως ισόβιοι. Το μέλλον δεν τους ανήκει. 
Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης συνήθως δεν υπάρχουν "κομματικά" ας το πούμε καλούπια. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα κατεβείτε σε αυτές τις εκλογές με την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο ισχύει αυτό; 
Η ερώτησή σας στηρίζεται σε εσφαλμένη βάση κατά την άποψή μου, αφού θεωρώ πως κομματικά καπέλα δεν ταιριάζουν στο κεφάλαιο της αυτοδιοίκησης, ιδίως σε κοινωνίες όπως η δική μας. Η συλλογική προσπάθεια που γίνεται, για την οποία σας μίλησα πριν, συγκροτείται ήδη από έναν πυρήνα ανθρώπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των ιδεολογικών αποχρώσεων, υπό την αυτονόητη βέβαια επισήμανση της συμφωνίας σε ένα ορισμένο πλαίσιο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα και από το βήμα που μου δίνετε, ν’ απευθύνω κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε συμπολίτη, ο οποίος διακατέχεται από ανάλογη με μας αγωνία για την πορεία και το μέλλον του τόπου. Ανεξαρτήτως λοιπόν πολιτικού προσανατολισμού, που όλοι μας έχουμε και δεν είναι και ανάγκη ν’ αλλάξουμε, αφού τα προβλήματα είναι κοινά, οι παρέες και οι συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών απόψεων, όταν ξεκινούν από μια αφετηρία καθαρή και ξάστερη, αποτελούν έναυσμα για δημιουργία. Το ζητούμενο όμως είναι η έλλειψη εξαρτήσεων, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν ακριβώς αυτοί που παριστάνουν τους ανεξάρτητους. 
Πιστεύω απόλυτα κύριε Φράγκο, ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν στις κομματικές προτιμήσεις των υποψηφίων ή σε όποια άλλη ομαδοποίηση βγαλμένη από το παρελθόν. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε δήμαρχο νεοδημοκράτη, συριζαίο, πασοκτζή, αλλά με ποιους ανθρώπους και ποιες πολιτικές θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Προσωπικά, είμαι απολύτως αισιόδοξος γι’ αυτό, βλέποντας νέους και καταξιωμένους ανθρώπους να μπαίνουν μπροστά με έναν τέτοιο στόχο. 
Να σας ευχηθώ λοιπόν καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια, ελπίζω όμως να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. 
Κι εγώ σας ευχαριστώ, ελπίζοντας η συζήτησή μας ν’ αποτελέσει έναυσμα για γόνιμο διάλογο. 

Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα στον κ. Φράγκο στο φύλλο 105.

google page rank