Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ο Μάκης Μπακαδήμας από την Κατούνα είναι στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά στον Παναιτωλικό. Έτοιμος για το μεγάλο άλμα

Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει για τον Παναιτωλικό και άπαντες στην ομάδα κινούνται σε ρυθμούς προετοιμασίας με σκοπό να παρουσιαστούν αντάξιοι των προσδοκιών. Οι προπονήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες, αν και η επίσημη πρώτη είναι σήμερα. Σε αυτές μετέχουν και έξι νεαροί από τις υποδομές: Μπακαδήμας, Φυτόπουλος, Τσιάντης, Καββαδίας, Καλαντζής και Φραντζέσκος. Το TitormosNet αναλύει.

Πρόκειται για 6 ποδοσφαιριστές της περσινής Κ19, η οποία είχε μία εξαιρετική πορεία στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League, υπό τις οδηγίες του νυν βοηθού προπονητή του Λούις Κάστρο, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα. Και η συγκεκριμένη παράμετρος είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για άνθρωπο που ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και που «ζύμωσε» πέρυσι αυτά τα παιδιά.
Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για εξαιρετική πορεία, την ώρα που η Κ19 τερμάτισε 9η; Κι όμως, ο Παναιτωλικός ήταν από τις ελάχιστες ομάδες που αξιοποίησε σε τεράστιο βαθμό το σύνολο του ρόστερ του στο πρωτάθλημα. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Λουτσιάνο παρέτασσε διαφορετική ενδεκάδα σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, αν και μέχρι τα Χριστούγεννα, η Κ19 έκανε πορεία πρωταθλητισμού, με συνεχόμενες νίκες!
Έξι παίκτες, γεννηθέντες άπαντες το 2000, λοιπόν, τέθηκαν προς κρίση από τον Λούις Κάστρο και το επιτελείο του, ώστε να αποδείξουν ότι αξίζουν, κερδίζοντας επαγγελματικό συμβόλαιο δίπλα στους Μαλή, Τσιγγάρα και Λιάβα. Και αναφερόμαστε σε αυτούς, γιατί μιλάμε για νεαρούς με μπόλικες συμμετοχές πέρυσι στη Super League. Υπάρχουν και άλλοι όπως οι Παρράς, Μπελεβώνης, Γιαννιώτης -και ούτω καθεξής- οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους δεν μπόρεσαν να καθιερωθούν.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Μαλής, Τσιγγάρας και Λιάβας θεωρούνται αξιόπιστες λύσεις για το συνολικό βάθος της ομάδας, ακόμα και ως βασικοί σε πολλές περιπτώσεις: 19 συμμετοχές ο πρώτος, 15 ο δεύτερος και 19 ο τρίτος. Ο Παναιτωλικός ορθά δίνει ευκαιρίες στα παιδιά του και μάλιστα επιβραβεύθηκε για αυτό με την πώληση του Ενέα Μιχάι. Η ουσία είναι στο ότι το επίπεδο των υποδομών της ομάδας χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει. Φτάνοντας σε μία «φουρνιά» με τόσο καλές προδιαγραφές, οι άνθρωποι του Παναιτωλικού θα πρέπει να κάνουν σωστές επιλογές.
Ο Μάκης Μπακαδήμας είναι στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά (πολλάκις και captain) που ξεχωρίζει για το δυναμισμό και την τοποθέτησή του στο γήπεδο (αν και στερείται ύψους για τη θέση του κατά γενική ομολογία). Είχε 29 συμμετοχές και 1 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα Κ19. Ο Δημήτρης Φυτόπουλος είναι ένα βραχύσωμο δεκάρι με ικανότητα να αγωνιστεί και πιο πίσω στον άξονα. Από το Αγρίνιο είχε βρεθεί στις υποδομές του Ολυμπιακού. Πέρυσι επέστρεψε, αγωνιζόμενος 26 φορές. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ομάδας. Ο Χρήστος Καλαντζής είναι ο τερματοφύλακας της... παρέας, με 25 συμμετοχές (35 γκολ παθητικό). Έχει κληθεί στην Εθνική Παίδων. Ο Αλέξανδρος Καββαδίας (φώτο) αγωνίζεται ως επιθετικός. Πέρυσι ήταν το «κανόνι» της ομαδας: 29 συμμετοχές και 13 γκολ του άνοιξαν τις πόρτες της Εθνικής Νέων, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Γκούμα να τον επιβραβεύει με κλήση.
Ο Θανάσης Τσιάντης αγωνίζεται στον άξονα. Έχει κληθεί κι αυτός στα μικρότερα κλιμάκια της Εθνικής και πέρυσι είχε 26 συμμετοχές και 1 γκολ. Τέλος, ο Ορφέας Φραντζέσκος, γιος του γνωστού παλαίμαχου Κώστα Φραντζέσκου, ήρθε στο Αγρίνιο από τον Παναθηναϊκό, αγωνιζόμενος πίσω από τον επιθετικό. Διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Σε 27 αγώνες σκόραρε 3 φορές.Προφανώς, δε θα γίνουν και οι 6 επαγγελματίες. Ωστόσο, όσοι προωθηθούν θα έχουν την ευκαιρία να παλέψουν για την καθιέρωση και να βελτιωθούν, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τόσο στην ομάδα όσο και στον εαυτό τους.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι δυσκολίες στην ελληνική μεταγραφική αγορά για τον Παναιτωλικό είναι μεγάλες. Οι καλοί Έλληνες παίκτες σπανίζουν πλέον και οι περισσότεροι αξιόλογοι νεαροί έχουν συγκεντρωθεί στις «μεγάλες» ομάδες οι οποίες μόνο δανείζουν.
Με τον Παναιτωλικό συνειδητά να μένει μακριά από τέτοιους... βόθρους, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να στηρίξει τα δικά του παιδιά. Αγρινιωτάκια, Παναιτωλικάρες, ακόμη και νεαρούς που δεν έπιασαν στις υποδομές των... άλλων και ήρθαν να αποδείξουν εδώ την αξία τους. Παιδιά σαν τον Μαλή, τον Μιχάι, τον Τσιγγάρα, τον Λιάβα θα πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα.
Η δουλειά που γίνεται στις υποδομές της ομάδας έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από παίκτες όπως ο... Σμίλτος φτάσαμε στην πώληση του Μιχάι και στην καθιέρωση των υπολοίπων. Και η ομάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο. Γιατί μιλάμε για μία γενιά που έδειξε πέρυσι ότι έχει δυνατότητες και την οποία ο Παναιτωλικός θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά προς όφελος όλων.
google page rank