H κοινωνία του Αγρινίου χθες βράδυ έδειξε την εκτίμηση της στο πρόσωπο και στο έργο του Αθανάσιου Παλιούρα. Η αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν κατάμεστη κατά την παρουσίαση του νέου πονήματος του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , του βιβλίου «ΑΙΤΩΛΙΑ Αποκαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό μέσα από τις Ανασκαφές».
Το βιβλίο που ήδη βρίσκεται στις βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ιστορική έρευνα είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και αφιερωμένο στον αείμνηστο συνεργάτη του κ. Παλιούρα, τον δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογία Νίκο Καπώνη που «έφυγε» άδικα πέρυσι σε τροχαίο δυστύχημα.
Το βιβλίο, όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, καταγράφει μια συνοπτική έκθεση των τριών ανασκαφών που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της ανασκαφικής του διακονίας για τριάντα χρόνια (1980-2010) με επίκεντρο την Αιτωλία. Μια ανασκαφική πορεία που σηματοδότησε τρεις στόχους: α) την αποκάλυψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο Λόφο της Αγίας Τριάδας στην Κάτω Βασιλική, β) την ανακάλυψη της Εγκλείστρας στο σπηλαιώδες μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα και γ) τη σωτηρία του Βυζαντινού ναού της Αγίας Τριάδας Αγρινίου.
Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Αγρινίου προλόγισε η πρόεδρος της Ευαγγελία Κραββαρίτη και ομιλητές παρουσιάζοντας το βιβλίο, ήταν η Μουσειολόγος Μόνικα Διαμαντή, ο Καθηγητής Αρχαιομετρίας Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου Δρ. Ζαχαριάς , ο αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο κ.Παλιούρας . Στο τέλος παρουσιάστηκε και ολιγόλεπτο βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τις ανασκαφές στο σπηλαιώδες μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα.
«Νιώθω ότι έκαμα το χρέος μου αφιερώνοντας όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά ελάχιστα πράγματα θα πετύχαινα χωρίς τη βοήθεια, συμμετοχή και συμπαράσταση των εκατοντάδων συνεργατών και φοιτητών μου, που μοιράστηκαν σήμερα κόπους, όνειρα και οράματα. Τους ευχαριστώ όλους» υπογράμμισε ο κ.Παλιούρας. Εξέφρασε ευχαριστίες σε συνεργάτες του και άλλα πρόσωπα που συνέβαλαν στην έρευνα και στον Richard Irvine που μετέφρασε το βιβλίο καθώς και στις εκδόσεις Πασχέντη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο στις σελίδες του οποίου καταγράφονται σημεία των τριών ανασκαφών, των επί μέρους αναστηλωτικών προσπαθειών , το πλούσιο και πολύτιμο υλικό κινητών ευρημάτων που έχουν συντηρηθεί και περιμένουν τη θέση τους στο μελλοντικό Μουσείο Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Τρεις ανασκαφές που φώτισαν πτυχές της ιστορίας της περιοχής και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις γκρεμίζοντας μύθους αποκαθιστώντας την ιστορική πραγματικότητα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός της εξάπλωσης του Χριστιανισμού στην Αιτωλία πολύ νωρίτερα από ότι ανέφεραν οι κρατούσες αντιλήψεις ιστορικών.
agrinionews