Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μνημόσυνο για τα 14 χρόνια από τη ναυτική τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα»

 Μνημόσυνο τελέσθηκε για τα 14 χρόνια από τη ναυτική τραγωδία του «Eξπρές Σάμινα».
Αρκετοί συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των αδικοχαμένων στο ναυάγιο βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26/9) στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Μαλαγάρι.
Το μνημόσυνο έγινε με πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη» και του διαχειριστή της, δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, και τελέσθηκε από τον πατέρα Γιώργο Αρχοντούλη.
Με το τέλος του μνημοσύνου στο εκκλησάκι, όλοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Μαλαγαρίου και ένα δάφνινο στεφάνι ερρίφθη στη θάλασσα στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Σαμιακή Γνώμη», στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, ο διοικητής της ΠΥ Σάμου, ο λιμενάρχης Σάμου, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Στάντζος και αρκετός κόσμος. 
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 2000, ένα βράδυ Τετάρτης, όταν ο Εξπρές Σάμινα βυθίστηκε έξω από την Πάρο μετά από πρόσκρουση στις "Πόρτες". Παρέσυρε στο θάνατο 80 ψυχές, στη χειρότερη ναυτική τραγωδία της χώρας μετά τη βύθιση του οχηματαγωγού Ηράκλειον. Ένα ναυάγιο που μας στοιχειώνει ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά. 
Οι νεκροί του Σάμινα είναι 81. Οι επιβάτες που πνίγηκαν και ο λιμενάρχης της Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, που πέθανε από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.
Εκείνο το βράδυ, το Σάμινα απέπλευσε από τον Πειραιά με 472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα. Θα έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος – Λειψοί.
Στις 22:12, το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Πάρου. Δυο μίλια πριν, πέφτει με ταχύτητα 18 κόμβων στις "Πόρτες" και δημιουργείται ρήγμα, μήκους τριών μέτρων, στα δεξιά ύφαλά του. Νερό μπαίνει στο μηχανοστάσιο και σε 25 λεπτά το πλοίο έχει βυθιστεί παρασύροντας στον υγρό τάφο 81 ψυχές. 
Η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια δεν λειτούργησε, το πλοίο βυθίστηκε στο σκοτάδι, δεν υπήρξε ειδοποίηση από τη σειρήνα έκτακτης να έκτακτης ανάγκης ούτε και ενημέρωση από τα μεγάφωνα. Πανικόβλητοι οι επιβάτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα. 

google page rank