Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η κρίση έφερε λιγότερες εγκυμοσύνες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β” Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Γεώργιος Κρεατσάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης και εξήγησε ότι «η μείωση των εκτρώσεων δεν οφείλεται στην ενημέρωση για την αντισύλληψη, αλλά στη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας του ελληνικού πληθυσμού, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες».
Από τη μελέτη προκύπτει επίσης απουσία σεξουαλικής αγωγής και έλλειμμα ενημέρωσης, αφού το 48% των νέων που ρωτήθηκαν, ενημερώνεται για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς από το διαδίκτυο, το 32% από φίλους και μόνο το 7% από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Κρεατσάς, είναι και οι πλέον αρμόδιοι για την σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Στην υγεία δεν υπάρχουν ταμπού
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της εστίασε στην προληπτική ιατρική φροντίδα των γυναικών, σημειώνοντας, ότι δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη ταμπού και προκαταλήψεις γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής αγωγής.
«Στην υγεία δεν υπάρχουν ταμπού και στην πρόληψη δεν πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι έχει ζητήσει τη συνδρομή και της Εκκλησίας προκειμένου να αρθούν αυτά τα εμπόδια και να πεισθούν οι Ελληνίδες για την αναγκαιότητα των προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων (τεστ ΠΑΠ, έλεγχος μαστού κ.α.).
Η κ. Παπακώστα ανακοίνωσε τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην οικογένεια, στις γυναίκες και στους νέους. «Άμεσα, μέσω των δημόσιων δομών θα ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, εκστρατεία ενημέρωσης των γυναικών και των νέων, σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, της μήτρας και του μαστού και διενέργειας προληπτικών εξετάσεων. Η αρχή έγινε σήμερα από τη Β” Μαιευτική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο όπου περισσότερες από 120 γυναίκες άπορες και ανασφάλιστες έκαναν δωρεάν εξέταση μαστού και Παπανικολάου», τόνισε.
«Η πρόληψη αποτρέπει την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων», υπενθύμισε ο κ. Κρεατσάς, σημειώνοντας ότι, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
agrinioreport.gr
google page rank