Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τελευταία ημέρα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ η σημερινή...

Μέχρι και σήμερα Τρίτη 30/9/2014,  θα μπορούν οι πολίτες να εξοφλούν τις βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος στα  καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων αλλά και σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν από  νωρίς το πρωί μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών.
Πρώτοι και καλύτεροι οι συνταξιούχοι, αφού πολλοί εξ αυτών είχαν πάει για να πάρουν τις συντάξεις τους. Όπως ήταν λογικό υπήρχε δυσαρέσκεια για την πληρωμή του νέου φόρου με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για εξοντωτική φορολόγηση και δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν.
Ο φόβος όμως για τις προσαυξήσεις αλλά και ο κίνδυνος ακόμα και φυλάκισης για όσους δεν ανταποκριθούν μέσα στις προθεσμίες, έκανε τους περισσότερους να σπεύσουν να πληρώσουν.
Ουρές αναμένονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οπότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν την πραγματοποιήσει θα έχει προσαύξηση κατά 0.73% της βεβαιωμένης οφειλής για ένα μήνα, 10% για χρονικό διάστημα δυο μηνών, 20% για όσους καθυστερήσουν πάνω από ένα χρόνο και 30% για όσους δεν πληρώσουν εντός δύο ετών.
Ο κίνδυνος φυλάκισης ελλοχεύει για όσους το ποσό που έχει βεβαιωθεί είναι υψηλό. Αν οφειλέτης έχει βεβαιωμένη οφειλή άνω των 4.000 ευρώ και καθυστερήσει πάνω από 4 μήνες απειλείται με αυτόφωρο, αν το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 χιλιάδες έχει φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, πάνω από 50.000 12μηνη φυλάκιση και πάνω από 150.000 χιλιάδες φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.
Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ, οι υπόχρεοι πέραν της δυνατότητας που έχουν να πληρώνουν στα υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος στο γνωστό ωράριο ως τις 14:30,μπορούν να κάνουν χρήση των 59 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ως τις 20:30.


google page rank