Γράφει η Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας, κα Βασιλική Κ. Μουρατίδου.

Σκληρή, λοιπόν, και επίπονη η δουλειά του επιχειρηματία κτηνοτρόφου, του Γεωργίου Κωνσταντίνου Τσιώρη, στον Κάμπο Αμπελακίου του Δήμου Αμφιλοχίας, αφού έχει τη φροντίδα των ζώων από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση.
Επισκεφτήκαμε την πρότυπη και, ομολογουμένως, καλά οργανωμένη σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση αποτελούμενη από 340 πρόβατα. Η μονάδα, εδώ και μια πενταετία, εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, δίνοντας ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες λύσεις στο πρόβλημα της επιβίωσής τους.
Η εργασία ξεκινά με άρμεγμα πριν το χάραμα, στις έξι το πρωί. Τα ζώα, εικοσιτέσσερα στη σειρά, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στα αυτόματα αρμεκτήρια, όπου το γάλα απορροφάται από τα θήλαστρα με ηλεκτρονική παλμοδότηση και ρυθμιζόμενη πίεση, η οποία ελέγχεται από τα μανόμετρα. Όσο διαρκεί το άρμεγμα, τα πρόβατα ταΐζονται στις αυτοματοποιημένες ταΐστρες από ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές πιστοποιημένες από τη «Βιοελλάς».

Οι αρνάδες και τα ζυγούρια που είναι απαραίτητα για την ανανέωση του κοπαδιού, καθώς και τα υπόλοιπα ζώα, καθημερινά, περνάνε με ένα πρόσταγμα από μία λεκάνη με χαλκό για να απολυμανθούν -προληπτικά- από λοιμώδη ποδοδερμίτιδα. Η βοσκή τους γίνεται σε ιδιόκτητες εκτάσεις βιολογικής γεωργίας. Το χειμώνα τα ζώα τρέφονται με σανό μηδικής που κι αυτός καλλιεργείται από τους ίδιους.

«Ισόβιος κτηνοτρόφος» δηλώνει ο επιχειρηματίας κος Τσιώρης Γεώργιος, ως 4ος απόγονος της οικογενειακής επιχείρησης, αφού συνεχίζει το οικογενειακό πατροπαράδοτο επάγγελμα που κληρονόμησε από τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Ο δεύτερος φωτογραφίζεται με την αγκλίτσα του τσοπάνη σε στάση αναμονής και ξεκούρασης, χαρούμενος και χαμογελαστός, κρατώντας το ραδιοφωνάκι του , απαραίτητο εργαλείο της δουλειάς του. «Εκείνος που δουλεύει, εκείνος επιβιώνει», διαβεβαιώνουν με παρρησία και οι δυο τους.
Επειδή οι απαιτήσεις της αγοράς ζητούν πιστοποιημένα προϊόντα κατά ISO 2000 , η επιχείρηση θα περάσει , απαραίτητα, σε ικανά χέρια και στην 5η γενιά, στο γιο Κωνσταντίνο Τσιώρη-τελειόφοιτο μαθητή του σχολείου μας- που άξια διεκδικεί μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχολή σχετική με το αντικείμενο εργασίας τηςοικογένειάς του. Βεβαίως, δεν θα τολμούσαμε να παραλείψουμε ότι το πτυχίο της πιστοποιημένης επιχειρηματικής γεωργίας παρέχεται από το σχολείο μας, από τον τομέα Γεωπονίας-Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.
Η ζωή της οικογένειας Τσιώρη ας αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στους νέους της περιοχής που ακροβατούν ζητώντας έτοιμες λύσεις, ενώ θα πρέπει να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και να δώσουν μία λύση στο οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.