Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Κλίμα έντασης στα «14» αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν

Σε ετοιμότητα είναι οι συνδικαλιστές στα αεροδρόμια ενόψει παράδοσης των 14 περιφερειακών στη Fraport το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με έγγραφη ανακοίνωση πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», καλούνται, εμμέσως πλην σαφώς, όλα τα μέλη του να απέχουν από «οποιαδήποτε ενημέρωση, επίδειξη ή ακόμα περισσότερο εκπαίδευση επί των ηλεκτρολογικών δικτύων και συσκευών των αεροδρομίων, κάθε είδους ιδιώτη».
Οσοι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της παραχώρησης δεν εκπλήσσονται από τις «παραινέσεις» αυτές ορισμένων συνδικαλιστών και θυμίζουν πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί και περιστατικά έντασης μεταξύ συνδικαλιστών και εργαζομένων της Fraport στα αεροδρόμια». 

Προβληματισμό διατυπώνουν παράγοντες της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων καταστάσεων, κατά τη διαδικασία παράδοσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ως κυρία αιτία αναφέρεται η συμπεριφορά ενός αριθμού υπαλλήλων που φέρονται να αρνούνται να «εξοικειώσουν» το εισερχόμενο προσωπικό της Fraport Greece με τις υποδομές και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις τους. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος να ανακύψουν κάποια προβλήματα σε τομείς όπως η ηλεκτροδότηση και ο φωτισμός στα συστήματα εξυπηρέτησης επιβατών αλλά και όχι μόνο, όπως αναφέρουν κύκλοι που εμπλέκονται στις αερομεταφορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με έγγραφη ανακοίνωση πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει στη διάθεση της η «Κ», καλούνται, εμμέσως πλην σαφώς, όλα τα μέλη του να απέχουν από «οποιαδήποτε ενημέρωση, επίδειξη ή ακόμα περισσότερο εκπαίδευση επί των ηλεκτρολογικών δικτύων και συσκευών των αεροδρομίων, κάθε είδους ιδιώτη». Η ανακοίνωση, που έχει ημερομηνία 3 Μαρτίου, αναφέρεται και σε προηγούμενη σχετική ενημέρωση των μελών της συγκεκριμένης ενώσεως δημοσίων υπαλλήλων της ΥΠΑ, ενώ υποδεικνύει ως υπεύθυνη για την ενημέρωση των νέων λειτουργών των αεροδρομίων άλλη ειδικότητα δημοσίων υπαλλήλων της ΥΠΑ.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της παραχώρησης δεν εκπλήσσονται από τις «παραινέσεις» αυτές ορισμένων συνδικαλιστών και θυμίζουν πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί και περιστατικά έντασης μεταξύ συνδικαλιστών και εργαζομένων της Fraport στα αεροδρόμια». Επιπλέον, επισημαίνουν πως η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), δηλαδή το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, «έχει de facto ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές», ενώ έχει αποστείλει, από τις 9 Ιανουαρίου, και εξώδικη δήλωση στην κυβέρνηση, την ΥΠΑ και τους κατά τόπους αερολιμενάρχες, στην οποία χαρακτηρίζεται «αδιανόητη η εκπαίδευση εργαζομένων από άλλους εργαζομένους» και ζητείται «να απομακρυνθούν τα όργανα, οι προστηθέντες και οι υπάλληλοι της παραχωρησιούχου από τα αεροδρόμια».
Όμως το ελληνικό Δημόσιο έχει συμβατική υποχρέωση, η οποία έχει μάλιστα ψηφιστεί απο τη Βουλή, να διασφαλίζει ότι η ΥΠΑ θα συνεργάζεται με τον παραχωρησιούχο και θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνική υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος του παραχωρησιούχου, που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας κάθε περιφερειακού αεροδρομίου στον παραχωρησιούχο.
Σε επικοινωνία της «Κ» με τον παραχωρησιούχο, η Fraport Greece απέφυγε να σχολιάσει τα παραπάνω, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι «έτοιμη να αναλάβει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα 14 αεροδρόμια». Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και η ΥΠΑ και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ενήμερα για σχετικά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος. Προσθέτουν, ωστόσο, πως αυτά έχουν περιοριστεί και η συνεργασία των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στα αεροδρόμια, αξίζει να αναφερθεί επιγραμματικά η διαδικασία: Το προσωπικό που έχει προσλάβει για τα αεροδρόμια η Fraport Greece λειτουργεί σε οιονεί διαδικασία «shadow» στα 14 αεροδρόμια, ιχνηλατώντας, δηλαδή, κατά βήμα το υφιστάμενο προσωπικό τους, με σκοπό να ενημερωθεί και για την τελευταία λεπτομέρεια λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων: Από το πώς ανάβουν οι ηλεκτρογεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μέχρι το πού βρίσκεται και ο τελευταίος διακόπτης και ασφάλεια. «Οσοι γνωρίζουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται πολλά από τα ελληνικά αεροδρόμια αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία», αναφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των αερολιμένων.
Ούτως ή άλλως, η πρόκληση για τη μετάβαση της λειτουργίας των αεροδρομίων από το ένα καθεστώς στο άλλο, δηλαδή από αυτό του Δημοσίου σε αυτό του ιδιώτη παραχωρησιούχου είναι τεράστια, εκτιμούν οι ειδικοί.
Η διαδικασία θα γίνει ταυτόχρονα με το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης, δηλαδή την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος των 1,23 δισ. ευρώ, και εκτός πιθανών απροόπτων, τοποθετείται ανεπισήμως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”
google page rank