Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Από νωρίς φέτος τα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές της Λευκάδας

Ο οικισμός των Τσουκαλάδων συνεχίζει να κρατάει τα ηνία – Παρέμβαση του προέδρου Απ. Βεργίνη στο δημοτικό συμβούλιο
Από νωρίς φέτος, και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, άρχισαν να εμφανίζονται τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε διάφορες περιοχές του νησιού της Λευκάδας. Ιδιαίτερα σε αυτές που παρουσιάζουν, κατά κανόνα, προβλήματα κάθε καλοκαίρι, όπως ο οικισμός των Τσουκαλάδων.
Το γεγονός αυτό επισήμανε με παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τσουκαλάδων κ. Απόστολος Βεργίνης, ο οποίος θέλησε να κάνει ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα υδροδότησης που παρουσιάζει το χωριό του, το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς γνωστό τόσο στο Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδή όσο και στον αρμόδιο για θέματα ύδρευσης-αποχέτευσης αντιδήμαρχο κ. Κ. Σέρβο.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Τσουκαλάδων είπε:

«Θέλω να κάνω γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο και στους Λευκαδίτες που παρακολουθούν τη συνεδρίαση από το ραδιόφωνο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό μας. Ο κ. Σέρβος που είναι υπεύθυνος ύδρευσης και ο κ. Δήμαρχος το ξέρουν. Τα τελευταία χρόνια, και πέρυσι και πρόπερσι, έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νερού. Πέρυσι και πρόπερσι το πρόβλημα είχε αρχίσει να παρουσιάζεται και να κορυφώνεται από τις 20 Ιουλίου και μετά. Το πρόβλημα άρχισε φέτος από τις αρχές Ιουνίου. Στις 3 Ιουνίου τα περισσότερα σπίτια του χωριού δεν είχαν νερό. Σήμερα που μιλάμε η στάθμη της δεξαμενής δεν πιάνει κατά μέσο όρο ούτε ένα μέτρο την ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σπίτια που είναι πιο ψηλά στο χωριό η βρύση να μην τρέχει καθόλου ή να τρέχει ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο και στον όροφο δεν ανεβαίνει καθόλου.

Το πρόβλημα το κάνω γνωστό γιατί μου κάνει και μένα εντύπωση, ότι ενώ και εγώ ο ίδιος, αλλά και κάποιοι άλλοι από το τοπικό συμβούλιο Τσουκαλάδων, είχαν κάνει γνωστό το θέμα σε κάποια μέλη εδώ, δεν ρώτησε κανένας. Δεν θέλω να πω τώρα ονόματα, άλλη φορά όμως θα τα πω, γιατί πραγματικά κάποιοι ασχολούνται μόνο με τον τόπο τους και το χωριό τους. (Φωνές από δημοτικούς συμβούλους και παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ότι είναι δικαίωμά του να μην αναφέρει ονόματα…). Όχι δε λέω, άμα χρειαστεί θα το πω. Αυτό, λοιπόν, κάνω γνωστό, επειδή είναι ακόμη αρχή για να δημοσιοποιηθεί το θέμα και να δούμε τι μπορεί να κάνουμε.»

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Λευκάδας αφού παρέπεμψε για την πλήρη απάντηση στον αρμόδιο για ζητήματα ύδρευσης αντιδήμαρχο κ. Κ. Σέρβο, για το υπαρκτό, όπως είπε, θέμα, άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα στο δίκτυο ύδρευσης η δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα είπε: «Όλο το χειμώνα έγιναν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης σε συγκεκριμένα χωριά -δοθείσης της ευκαιρίας μπορεί να τα αναφέρει μετά ο κ. Σέρβος-, και έχουμε βελτιώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το νερό, πάντα σε πολύ συγκεκριμένα χωριά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τις οποίες θα παρακαλούσα τον κ. Σέρβο να τις αναφέρει, όταν θα απαντήσει για τους Τσουκαλάδες.»

Από τη μεριά του ο κ. Σέρβος είπε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την υδροδότηση των Τσουκαλάδων:

«Κάτι ανάλογο που παρατηρείται τώρα στους Τσουκαλάδες είχαμε την πρώτη εβδομάδα του Μάη στη Νικιάνα. Ήταν η εποχή που είχαν αρχίσει όλα τα καταλύματα να καθαρίζουν και να γεμίζουν τις πισίνες. Δεν έφτανε το νερό. Πιθανόν το ίδιο να συμβαίνει και στους Τσουκαλάδες. Είμαστε στη διαδικασία έρευνας. Όμως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες, ανεξάρτητα από την θέλησή μας και τις προσπάθειες που κάνουμε, που εμποδίζουν την ομαλή παροχή νερού. Συγκεκριμένα, κάποιοι συμπολίτες μας διέκοψαν αυθαίρετα το αντλιοστάσιο που είναι στην Απόλπαινα και στέλνει νερό στους Τσουκαλάδες. Πήγαν τη νύχτα, ξημερώματα Παρασκευής, και έκαναν διακοπή. Πήγαμε να δούμε τι έχει γίνει και γιατί δεν έχουν νερό οι Τουκαλάδες -είχε αδιάσει και η δεξαμενή- και βρήκαμε το διακόπτη κατεβασμένο. Προφανώς έσπασαν και το λουκέτο. Αλλάξαμε κλειδαριές και λουκέτα. (Φωνές…).

Ζητούν επιμόνως κάποιοι να αντικαταστήσουμε ή να καταργήσουμε το αντλιοστάσιο, γιατί τους θορυβεί τη νύχτα. Είναι μακρυά από τα σπίτια. Σήμερα έγινε κάποια έρευνα από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και του συντηρητή του αντλιοστασίου και όσον αφορά το θόρυβο αλλά και τις ποσότητες νερού, για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Να θυμίσω ότι το μοτέρ είναι καινούργιο. Πέρυσι αντικαταστάθηκε το ενα μοτέρ, όχι το εφεδρικό. Από χθες το απόγευμα μπήκε σε λειτουργία το εφεδρικό μοτέρ που κάνει λιγότερο θόρυβο και σταματήσαμε το άλλο. Χθες το βράδυ. Ίσως γι΄ αυτό το λόγο να μην είχαμε σήμερα μεγάλη ποσότητα νερού. Πάντως επαναλαμβάνω ότι είναι υπό διερεύνηση. Όπως είναι επίσης υπό διερεύνηση ποιες είναι οι περιοχές του χωριού που μένουν από νερό, γιατί κάποιες δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα και έχουν ικανή πίεση. Μίλησα προηγουμένως με τον πρόεδρο. Το πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται κάπου, αλλά είναι γενικότερο για το χωριό, παρόλο που είναι εντοπισμένο και θα το δούμε. Δεν θα το αφήσουμε, θα βρούμε λύση. Λύση στα πλαίσια του εφικτού, γιατί δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τώρα ταυτόχρονα και τους αγωγούς για να στέλνουμε περισσότερο νερό. Να αυξήσουμε την ποσότητα ναι.»

Παράλληλα ο κ. Σέρβος στάθηκε στο πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί πέρυσι κι όπου σύμφωνα με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής ήταν μειωμένη η εισροή νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στο νησί της Λευκάδας (από το δίκτυο υδροδοτούνται συμπληρωματικά η Πρέβεζα και η Άρτα) και δεν ανταποκρίνονταν στην προβλεπόμενη από τη σχετική ΚΥΑ ποσότητα. Για το σκοπό αυτό έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο συνεργείο της ΕΥΔΑΠ να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις και έλεγχο. Συγκεκριμένα είπε για το θέμα αυτό:

«Σας ενημερώνω ότι αυτό που λέγαμε να κάνουμε με την ΕΥΔΑΠ για τον έλεγχο των αγωγών στην Πρέβεζα τους ενημερώσαμε σήμερα ότι μπορούν να έλθουν. Υπάρχει στον Σύνδεσμο Ύδρευσης το ποσό που ζητούν. Είναι 4.000 συν ΦΠΑ για να έρθουν και να κάνουν πλήρη καταγραφή και έλεγχο της ποσότητας που παίρνουμε εμείς κι αυτές που παίρνει η Πρέβεζα και η Άρτα και να είναι σύμφωνες με την ΚΥΑ του 1984. Η ΚΥΑ αυτή προβλέπει για τη Λευκάδα 22.000 περίπου κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.»

Στη συνέχεια ο κ. Σέρβος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης που έκανε η δημοτική Αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές του νησιού της Λευκάδας. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν σε μια περιοχή των Καρυωτών, στο Γένι-Δεσίμι, στη Νικιάνα και αλλού. Παραδείγματος χάριν, στην περιοχή της Νικιάνας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε, η αντικατάσταση μέρους του δικτύου ύδρευσης ενώ αντικαταστάθηκε και μια αντλία στην περιοχή «Ναούμη», με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται πλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που εμφανίζονταν κάθε χρόνο την εποχή αυτή.

Δυο λόγια ακόμη από τη μεριά μας. Δεν γνωρίζουμε το πρόβλημα του θορύβου που δημιουργείται από τη λειτουργία του αντλιοστασίου στην Απόλπαινα. Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι όντως βρίσκονται σε λειτουργία, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αντλιοστάσια που τα αντλητικά τους συγκροτήματα αποτελούν σημαντική πηγή θορύβου, πέραν, ίσως, του ανεκτού και επιτρεπόμενου ορίου. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στους περίοικους, όσο και να απαξιώνονται τα ακίνητά που γειτνιάζουν άμεσα με αυτά. Για το φαινόμενο αυτό είχαμε γράψει πρόσφατα «ξώφαλτσα», για ένα αντλιοστάσιο στην περιοχή «Επίσκοπος» της Νικιάνας, για το οποίο κάτοικοι της περιοχής έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στο Δήμο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι για τη μείωση του θορύβου, πράγμα εύκολο λόγω της τεχνολογίας σήμερα.

Από την άλλη δεν θεωρούμε σε καμιά περίπτωση την παράνομη και αυθαίρετη παραβίαση των όποιων αντλιοστασίων του Συνδέσμου Ύδρευσης ή του Δήμου και την τμωρία κατ΄ επέκταση ολόκληρων οικισμών ή περιοχών τους, ως το ενδεδειγμένο μέσο για τα προβλήματα που μπορεί, ενδεχόμενα, να δημιουργούνται από τη λειτουργία τους. Όπως επίσης και το ανοιγόκλεισμα από αναρμόδιους κάθε λογής διακοπτών, βανών κλπ., στο δίκτυο ύδρευσης, ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, παίρνει ευρείες διαστάσεις κάθε καλοκαίρι και στοχεύει στο «να έχω έγω νερό και τι με νοιάζει εμένα ο διπλανός τι κάνει».

Ενάντια σε αυτού του τύπου τις ενέργειες ο Δήμος Λευκάδας οφείλει να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, ακόμη και με μηνύσεις κατ΄ αγνώστων, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα φαινόμενα και να διασφαλίσει περαιτέρω την ει δυνατόν απρόσκοπτη υδροδότηση όλων των περιοχών του νησιού, ανεξάρτητα αν αυτές συγκαταλέγονται στις ενδιαφέρουσες τουριστικά ή όχι.
kolivas
google page rank