Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Οι στόχοι, το στρατόπεδο εκπαίδευσης & η αγάπη για τον Χίτλερ: Το προφίλ του Usman Khan

AP 19334293693332
Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» του Λονδίνου, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες
Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε πως δράστης της επίθεσης είναι ο 28χρονος Usman Khan, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το αιματηρό περιστατικό στη Γέφυρα του Λονδίνου.
Ο τζιχαντιστής, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, επιτέθηκε σε περαστικούς χτες το μεσημέρι και έθεσε σε συναγερμό τις βρετανικές Αρχές.
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία το γεγονός ότι ο Khan είχε κριθεί ένοχος για τρομοκρατικό αδίκημα και είχε αφεθεί ελεύθερος μόλις πέρσι.
Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» γράφει πως ο Usman Khan είχε καταδικαστεί ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2010.
Μέλος ενός μικρού «πυρήνα» εννέα τζιχαντιστών από το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Κάρντιφ και το Λονδίνο, ο Khan και οι συγκατηγορούμενοι του καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2012.
Μεταξύ άλλων, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχανστιών, σε οικόπεδο που ανήκε στην οικογένειά του στο Κασμίρ.
Μάλιστα, ο Khan και δύο συγκατηγορούμενοί του –ο Nazam Hussain και ο Mohammed Shahjahan- σκόπευαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2011.
Ο Khan ήταν τότε 19 ετών -το νεότερο μέλος της ομάδας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, στις παρατηρήσεις του πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής χαρακτήρισε τον Khan και άλλους δύο κατηγορούμενος «πιο σοβαρούς τζιχαντιστές» από τους υπόλοιπους.
Στην αρχή, οι βρετανικές Αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αφεθεί ποτέ ελεύθερος ο Khan -τουλάχιστον όχι μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούσε πλέον απειλή.
Αργότερα, όμως, ο όρος αυτός άλλαξε και ο Khan αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2018, αφότου δέχτηκε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι 
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, στην κατοχή των τζιχαντιστών είχαν βρεθεί τότε αντίτυπα του εξτρεμιστικού περιοδικού Inspire, ενώ φαίνεται πως είχαν σκεφτεί να στείλουν τρομοφακέλους με το ταχυδρομείο.
Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε δε, πως είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να βάλουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στις τουαλέτες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αλλά και σε παμπ στο Στόουκ-ον-Τρεντ.

Οι στόχοι και η αγάπη για τον Χίτλερ 
Χειρόγραφη λίστα που εντοπίστηκε έδειξε πως οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο «στόχαστρο» συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου και νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δύο ραβίνους αλλά και τον κοσμήτορα του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου. 
Κοριοί της αστυνομίας κατέγραψαν και ανατριχιαστικές συνομιλίες των εξτρεμιστών, κατά τη διάρκεια των οποίων μιλούσαν με κολακευτικά λόγια για τον Χίτλερ και το «έργο» του. 
«Πέθαναν λιγότεροι από 10.000 Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα» έλεγαν μέλη της ομάδας μεταξύ τους ενώ φαίνεται πως συμφωνούσαν ότι ο Χίτλερ ήταν «στο πλευρό των μουσουλμάνων». 
«(σ.σ. Ο Χίτλερ) Καταλάβαινε ότι οι Εβραίοι είναι επικίνδυνοι» έλεγαν. 
Οι Αρχές είχαν βάλει κοριούς και στο σπίτι του Khan, όπου καταγράφοντας ενοχοποιητικές συνομιλίες για την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης τζιχαντιστών αλλά και σχέδια συγκέντρωσης χρημάτων για τις ανάγκες του σκοπού τους.
www.cnn.gr
google page rank