Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΚΕΔΕ: Σάρωσαν οι γαλάζιοι με 63,7% - Πρώτος ο Παπαστεργίου - Ποιοι δήμαρχοι προηγούνται

Ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και το προεδρείο θα εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία από το Διοικητικό Συμβούλιο όταν συγκληθεί σε σώμα
Πρόεδρο από τα Τρίκαλα και 30 ακόμη μέλη μεταξύ των οποίων και την δήμαρχο του Αη-Στράτη, Μαρία Κακαλή, φαίνεται πως θα έχει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου η γαλάζια παράταξη εξασφάλισε άνετη νίκη.
Η παράταξη που έχει την επωνυμία «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» και κατέβηκε με δύο επικεφαλής, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου απέσπασε 325 ψήφους σε σύνολο 510 εγκύρων ψηφοδελτίων και κατέκτησε 19 έδρες (σε σύνολο 31), έναντι 16 που είχε κερδίσει με τον Γ. Πατούλη το 2014. Εάν συνυπολογισθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που συμμετέχει ex officio, η παράταξη θα έχει 20 μέλη και εκλέγει άνετα τον διάδοχο του Γιώργου Πατούλη.
Το ερώτημα που απαντήθηκε αργά το ξημερώματα όταν προχώρησε η καταμέτρηση των σταυρών ήταν ποιος από τους δύο επικεφαλής θα είχε την προπορεία. Και η απάντηση ήταν συντριπτική για τον Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος βγήκε δεύτερος με απόσταση που έμοιαζε να καταλήγει πάνω από τον αριθμό των 40 σταυρών προτίμησης. Για μεγάλο διάστημα της καταμέτρησης, μάλιστα, ο κ.Κυρίζογλου παρέμενε στην τρίτη και τέταρτη θέση αν και επεδίωκε την πρωτιά κόντρα στην επιθυμία των «μητσοτακικών» που στήριζαν Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, τους δύο μονομάχους ακολουθούσαν οι δήμαρχοι Καλλιθέας Δ.Κάρναβος, Μυκόνου Κ.Κουκάς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ.Κωνσταντέλος, Κατερίνης Κ.Κουκοδήμος, Σερρών Αλ.Χρυσάφης, Παπάγου-Χολαργού Ηλ.Αποστολόπουλος, Αρταίων Χρ.Τσιρογιάννης, Κεντρικής Κερκύρας Μερόπη Υδραίου, Παγγαίου Φ.Αναστασιάδης, Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου και Καρδίτσας Β.Τσιάκος.
Η παράταξη των πασοκογενών με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» συγκέντρωσε 91 ψήφους εξασφαλίζοντας 6 έδρες, δηλαδή 2 λιγότερες από το 2014. Κατακτά 6 έδρες και για τις θέσεις προηγούνται οι δήμαρχοι Ηλιδας Ι.Λυμπέρης, Κοζάνης Λαζ.Μαλούτας και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ορχομενού Ι.Τσιάμης, Λίμνης Πλαστήρα Δ.Τσιαντής και Πατρέων Γρ.Αλεξόπουλος.
Τρεις έδρες κατάφερε να αποκομίσει όπως και το 2014 η παράταξη των προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεραγσία» δίνοντας προπορεία στον δήμαρχο Λαρισαίων Απ.Καλογιάννη, την δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή και τον δημοτικό σύμβουλο Αιγάλεω Δ.Μπίρμπα. Η παράταξη του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη έλαβε 33 ψήφους εκλέγοντας τον επικεφαλής της και τον αντιδήμαρχο Βριλησσίων Αλ.Μαυραγάνη.
Δεν κατέκτησαν έδρα οι παρατάξεις του ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε 10 ψήφους και εκείνη της ΛΑΕ Συντονισμός Αιρετών που έλαβε 6 ψήφους.
Ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και το προεδρείο θα εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία από το Διοικητικό Συμβούλιο όταν συγκληθεί σε σώμα.
www.ethnos.gr
google page rank