Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Χάνεται η ελπίδα στα συντρίμμια – 36 νεκροί, 47 αγνοούμενοι και 650 τραυματίες μετά τον σεισμό στην Αλβανία


Πλέον, σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 36 ενώ 47 άτομα αγνοούνται. 
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 650, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάν. 
Η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής, δύο άτομα εν ζωή και τέσσερα χωρίς τις αισθήσεις τους. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του σεισμού, το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, ανυψώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό, τουλάχιστον 8,4 εκατοστά. 
Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών καθώς και drones. 
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα άνω των 10 βαθμών Κελσίου ωστόσο για σήμερα (Πέμπτη) το δελτίο καιρού προβλέπει βροχές κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δυρράχιο και Τίρανα Σημειώνεται, πως η κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ημέρα εθνικού πένθους. 
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν την πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. 
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα. 
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε ξανά τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. 
Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. 
Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.


google page rank