Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Πλήρης αιφνιδιασμός στον δήμο Αγρινίου για την κατάργηση του «Φιλόδημου»

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στην κεντρική συνέλευση της ΚΕΔΕ η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου πως ουσιαστικά το πρόγραμμα Φιλόδημος βαίνει προς κατάργηση. Κυρίως αιφνιδιάστηκαν οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι οι οποίοι είναι κοντά στις κυβερνητικές θέσεις και ειδικότερα εκείνοι που έχουν ήδη εντάξει μεγάλα έργα στο πρόγραμμα αυτό ή είχαν ώριμα έργα προς ένταξη.
Ο δήμος Αγρινίου, για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σε πολύ προχωρημένο στάδιο ένα πολύ μεγάλο έργο ύδρευσης αλλά και την κατατεθειμένη πρόταση για το τσιμεντένιο κτίριο στις αποθήκες Παπαστράτου. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε μια κατάργηση του προγράμματος χωρίς διασφάλιση των χρημάτων σε άλλους κωδικούς για δύο τόσο σημαντικά και προβεβλημένα έργα για την πόλη.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί ύψους 450 εκατ. και για ενταγμένα 1,2 δισ. Με λίγα λόγια είπε ότι κάτι χειρότερο από τα ότι καταργείται το πρόγραμμα, είπε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που είχαν υπολογιστεί βάσει αυτού του προγράμματος!
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ανεπίσημη ακόμη αντίδραση του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου συνοψίζεται στο «να ψάξουν να τα βρουν τα χρήματα, ελπίζουμε να μην γίνεται όλο αυτό για να αλλάξει όνομα ο “Φιλόδημος” και να φανεί ότι φτιάχνεται νέο χρηματοδοτικό εργαλείο».
Σε κάθε περίπτωση γίνεται λόγος για απόλυτο αιφνιδιασμό και για αυτοσχεδιασμούς που δεν ενδιαφέρουν τον δήμο Αγρινίου, καθώς θα είναι καταστροφικό να μην δοθούν τα χρήματα και να υπάρξουν πισωγυρίσματα σε τέτοια θέματα.
Να σημειωθεί πως, αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες: Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ, στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ ή να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.
Καθόλου ενθαρρυντικά νέα δηλαδή, τα οποία έρχονται μετά από μια σειρά από άλλα, επίσης δυσοίωνα, των τελευταίων ημερών.
google page rank