Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ


Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με τη με αρ. 159/2020 απόφασή του διατύπωσε, για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Τράπεζάς Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην Δημοτική Κοινότητα Βόνιτσας, το κάτωθι Ψήφισμα:
  • Με πολλή λύπη πληροφορηθήκαμε τον σχεδιασμό να κλείσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζάς Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην Βόνιτσα.

Μια  τέτοια απόφαση θα αποτελέσει μία δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή, θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο κενό και θα υποβάλει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους κατοίκους της περιοχής, καθώς τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα είναι το μοναδικά υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και μέχρι την Κοινότητα Μύτικα του όμορου Δήμου Ξηρομέρου.

Το δε υποκατάστημα της Πειραιώς λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς και εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων των Βόνιτσας αλλά ολόκληρου του Δήμου μας, και εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο αγρότες, καθώς αποτελεί υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, επαγγελματίες της περιοχής και σημαντικός αριθμός ατόμων τρίτης ηλικίας για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής αλλά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Οι πελάτες των Τραπεζών που κατοικούν στην περιοχή θα αναγκάζονται να μετακινούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις (από 20 και άνω χιλιόμετρα) εκτός νομού, με έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης και να δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα πλησιέστερα καταστήματα της τράπεζας.

  Επίσης το αίτημά μας για μη κλείσιμο των υποκαταστημάτων Βόνιτσας ενισχύουν και οι μεγάλες επενδύσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας όπως το Αεροδρόμιο Ακτίου (fraport), υποδομές όπως  η ολοκλήρωση του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας, Βόνιτσας – Λευκάδας, καθώς και επενδύσεις ως προς τον Τουρισμό ( δύο Μαρίνες, Ξενοδοχειακές Μονάδες, resort).

Μάλιστα δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν την συγκεκριμένη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές στα υποκατάστημα της Λευκάδας και Αμφιλοχίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσλειτουργία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Επίσης με δεδομένη τη γεωγραφία και το δύσβατο οδικό δίκτυο, με την ολοκληρωτική διακοπή της λειτουργίας όλων των τραπεζικών καταστημάτων προσβάλλεται το δικαίωμα προσωπικότητας των πολιτών, υπό την πτυχή της ανάπτυξης της οικονομικής τους ελευθερίας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Στη σύγχρονη εποχή, η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση σε τραπεζικές συναλλαγές θα έπρεπε να είναι καθολική υπηρεσία. 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων του Δήμου μας και να αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος.

Καλούμε την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του Δήμου μας και να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναστολή λειτουργίας των υποκαταστημάτων τους  στην Βόνιτσα.

  •        Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 10:00 π.μ. τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστούν σε συμβολική κατάληψη των κτιρίων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας για τον προαναφερόμενο σκοπό,  τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πλαίσιο της πανδημίας του covid-19. 

 

  • Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. 

 

 

 

EΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 


 

google page rank