Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΟΥΝΑ: ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/2/2014 στις 5 το απόγευμα η  Hμερίδα με θέμα Οστεοπόρωση, μία σιωπηλή επιδημία και δωρεάν μετρήσεις οστεοπόρωσης.
Πριν την έναρξη της ημερίδας απεύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιμανδρίτης πάτερ Νεκτάριος Τριάντης.
Την ημερίδα διοργάνωσε ο ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κατούνας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κατούνας και περιλάμβανε εισηγήσεις από τους Ιατρούς: 
Σοφία Ανδρίκουλα (ορθοπαιδικός):          Οστεοπόρωση – παράγοντες κινδύνου – πρόληψη – μέτρηση οστικής πυκνότητας. Αναστασία Μουλαροκώστα (διατροφολόγος – διαιτολόγος): Η διατροφή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ελένη Κάκου-Σεραφή (φυσικοθεραπεύτρια): Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην οστεοπόρωση.                                               
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστεοπόρωσης με υπερηχογράφημα πτέρνας από ειδικευμένο προσωπικό σε δεκάδες γυναίκες της κατούνας.
(Ομιλία στο Δημαρχείο Κατούνας μετά από πρόσκληση  της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, 15-2-2014)
Δείτε φωτορεπορταζ 
Οστεοπόρωση, μία «σιωπηλή επιδημία»   της Σοφίας Ανδρίκουλα
Ορθοπαιδικού Χειρουργού Τηλ/Fax 2642029099
email:sandrikoula@hotmail.com                          
Η οστεοπόρωση είναι μία σοβαρή νόσος που περιγράφεται ως «σιωπηλή επιδημία». Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει 150 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Εκτιμάται ότι 1 σε κάθε 2 γυναίκες και 1 σε κάθε 4 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Τα κατάγματα εμφανίζονται συνήθως στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τον καρπό.                 
Η απώλεια οστικής μάζας είναι σταδιακή και συνήθως χωρίς συμπτώματα ή άλλα προειδοποιητικά σημεία. Γι’αυτό ονομάζεται και «σιωπηλή επιδημία». 
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης
Κάταγμα από ήπιο τραυματισμό από την ηλικία των 40 ετών
Κληρονομικότητα
Ηλικία >65 ετών
Λεπτή σωματική κατασκευή (βάρος σώματος <57kg)
Αμηνόρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα
Χρόνια χρήση κορτιζόνης (>6 μήνες)
Ασθένειες που προδιαθέτουν για οστεοπόρωση
Πρόωρη εμμηνόπαυση
Απουσία άσκησης – καθιστική ζωή
Οι ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική πρόληψη της οστεοπόρωσης
Είναι πολύ σημαντικός ο έγκαιρος εντοπισμός των ανθρώπων σε κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και η σωστή επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής. Όσον αφορά τους ιατρούς, επιβάλλεται ο πλήρης ιατρικός έλεγχος σε όλες τις γυναίκες αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Αναφορικά με τις γυναίκες, χρειάζεται καλή ενημέρωση, έγκαιρη λήψη μέτρων και τακτική επαφή με τον ιατρό τους.
Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο
Βιταμίνη D: η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται για να μπορεί το ανθρώπινο σώμα να συνθέτει τη βιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της βοηθά το έντερο να απορροφά ασβέστιο και ενδυναμώνει τα οστά. Στα τρόφιμα που μας προσφέρουν βιταμίνη D περιλαμβάνονται τα ψαρικά, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά
Τακτική σωματική άσκηση, όπως περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, ανεβοκατέβασμα σκαλιών, άρση βαρών και διάφορα σπορ
Υγιεινός τρόπος ζωής με αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης
Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της υγείας των οστών είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας (BMD) με τη βοήθεια του DXA τεστ (DEXA scan).
Το τεστ αυτό βοηθά στο να γίνει η διάγνωση της οστεοπόρωσης, να αξιολογούνται η δύναμη των οστών και το αποτέλεσμα των θεραπειών.
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης
Η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Για τον ίδιο σκοπό απαιτούνται τακτική σωματική άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής. 
Στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης περιλαμβάνονται:
1. Διφωσφονικά, όπως αλεδρονάτη, ριζεδρονάτη, παμιδρονάτη
2. Οιστρογόνα και φάρμακα που επηρεάζουν τους υποδοχείς για τα οιστρογόνα
3. Ραλοξιφαίνη (SERMS)
4. Καλσιτονίνη
5. Τεριπαρατίδη (οστεοπαραγωγικά φάρμακα)
6. Ρανελικό στρόντιο
7. Βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου (δεν είναι φάρμακα, είναι συμπληρώματα διατροφής αλλά χρησιμοποιούνται γιατί συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου)
Συνοψίζοντας, η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι απαραίτητη γιατί: Η οστική απώλεια και ο καταγματικός κίνδυνος αυξάνουν με την πάροδο της ηλικίας.
Τα κατάγματα συνδέονται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την οστική απώλεια και τη διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστού, καθώς επίσης μειώνουν τον καταγματικό κίνδυνο.












google page rank