Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Σκόντο και στο θάνατο. Δεν συμφέρει ούτε να πεθάνει κανείς.

Δεν συμφέρει ούτε να πεθάνει κανείς. 
Στις 3.000 ευρώ η μέση, αξιοπρεπής ταφή. Κοινωνικό κριτήριο οι κηδείες! Τάφοι Α΄ και Β΄ κατηγορίας,  κηδείες φτωχές και πολυτελείας,  μάρμαρα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. «Συνωστισμός» στα περισσότερα νεκροταφεία του νομού μας.
Η απώλεια του θανάτου συγγενικών κι αγαπημένων προσώπων δεν έχει μόνο θλίψη και πόνο. Έχει οργή,  έχει αγανάκτηση για τις απίστευτες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «εναπομείναντες»,  έχει τρελά έξοδα. Το αναπόφευκτο σ’ αυτή τη ζωή,  τελικά δεν είναι αυτός καθ’ εαυτός ο θάνατος,  αλλά τα όσα παράδοξα τον συνοδεύουν…
Κατά κοινή ομολογία,  δεν συμφέρει ούτε  να πεθάνει κανείς.
Η αιώνια κατοικία στοιχίζει πανάκριβα. Στο νεκροταφείο του Αγρινίου ένας τάφος μπορεί να κοστίζει 800-900 ευρώ, μπορεί όμως να κοστίζει και1.300 ευρώ. Αυτά μόνο για τα δύο τετραγωνικά μέτρα γης. Η κατασκευή του τάφου,  ποικίλει.

Οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι τις 7.000 και τις 10.000 ευρώ,  ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και το τι υλικά θέλει να χρησιμοποιήσει. Ανάλογες είναι και οι τιμές στα φέρετρα. Υπάρχουν για όλα τα γούστα… Φθηνά, ακριβά, απλησίαστα! Συνολικά η τελετή, με βάση την έρευνα του agrinioreport.com, μπορεί να κοστίσει από 500 εως και πολλές χιλιάδες ευρώ.
Το μέσο κόστος για μια αξιοπρεπή κηδεία είναι γύρω στα 2.500-3.000 ευρώ, …παρά τις σημαντικές μειώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Χρήματα, πάντως,  που συχνά δεν υπάρχουν…Μπορεί έτσι ο Θάνατος να μην κάνει «σκόντο» ποτέ και σε κανέναν, οι συγγενείς των νεκρών, όμως, ζητούν πάντα την απαραίτητη πίστωση και τις ευκολίες πληρωμής, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της κηδείας.
Σε κάθε περίπτωση οι κηδείες αποτελούν ταξικό – κοινωνικό κριτήριο,  γεγονός,  εκτιμούμε,  απαράδεκτο, όσο και οι τάφοι α” και β” κατηγορίας. Φαίνεται, πάντως, πως το χρήμα δεν κρύβεται τελικά ούτε μεταθάνατον…
Υπάρχουν τρεις ακόμη επισημάνσεις που πρέπει να κάνουμε:
Η πρώτη αφορά στον υπερκορεσμό των κοιμητηρίων του νομού μας. Στην ενδοχώρα ιδιαίτερα το πρόβλημα είναι εντονότατο. Καλόν είναι, πάντως, οι δήμοι, που έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα, να αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα.
Η έτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τους γνωστούς «καντηλανάφτες» που, με το αζημίωτο φυσικά, αναλαμβάνουν να «εξυπηρετήσουν» ηλικιωμένους και ανήμπορους συγγενείς. Κατά πληροφορίες του agrinioreport.com η ταρίφα είναι 20-30 ευρώ το μήνα. Για αυτή τη δουλειά, πάντως, στο παρελθόν είχε απολυθεί υπάλληλος…
Τέλος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζεται το πλιάτσικο στους τάφους (δείτε εδώ το σχετικό μας ρεπορτάζ), με τους γνωστούς-αγνώστους να κλέβουν από τα μπρούτζινα χερούλια στις πλάκες μέχρι τις κορνίζες με τις φωτογραφίες των νεκρών.
agrinioreport
google page rank