Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το κουτσομπολιό αρέσει στον κόσμο –Οι λόγοι που το κάνουν αγαπημένη κοινωνική δραστηριότητα

Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι μεγάλος ή μικρός σε ηλικία, αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, αν είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου ή δημοτικού. Το κουτσομπολιό είναι από τα ελάχιστες κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν την ικανότητα να ενώσουν άτομα με τεράστιες διαφορές.
Είναι κάτι σαν το ποδόσφαιρο για τον ανδρικό πληθυσμό. Κάλλιστα μπορούν σε ένα τραπέζι να συνυπάρξουν άτομα διαφορετικού φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος κι όμως να βρουν την κοινή τομή στη συζήτηση τους μέσω του κουτσομπολιού.
Γιατί όμως μια θεωρητικά ασήμαντη και επιφανειακή συζήτηση μπορεί να έχει τέτοιες θαυματουργές ιδιότητες; Η πιο λογική εξήγηση πατάει στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει το κοινωνικό στοιχείο ενσωματωμένο στον οργανισμό του. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους είναι αδύνατο να υπάρξει κοινωνία χωρίς κουτσομπολιό. Αλλωστε το φαινόμενο του είναι διαχρονικό. Από αρχαιοτάτων χρόνων το κουτσομπολιό ήταν ουσιαστικά η... βασική μορφή μαζικής ενημέρωσης.
Στη σύγχρονη εποχή όμως, όπου τα ΜΜΕ είναι πιο ισχυρά από ποτέ, όπου κάθε πληροφορία ταξιδεύει σε χρόνο dt, γιατί οι... πικάντικες συζητήσεις συνεχίζουν να επικρατούν στα τραπέζια; Οπως φαίνεται, το κουτσομπολιό αποτελεί μια βασική κοινωνική ανάγκη του ανθρώπου. Κάθε παρέα, κάθε ζευγάρι, κάθε κοινωνική ομάδα γενικότερα έχει τα δικά της θέματα που θα θίξει. Μέσω αυτού δημιουργείται με ένα μοναδικό τρόπο μια ιδιαίτερη επαφή μεταξύ των ατόμων. Βρίσκονται κοινά ενδιαφέροντα, ακούγονται απόψεις, εξομαλύνονται οι διαφωνίες.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της... ισχύς του κουτσομπολιού μπορεί να βρεθεί στις συζητήσεις των πρώτων ραντεβού. Οταν αρχίζει να επικρατεί η αμηχανία, όταν δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κοινά ενδιαφέροντα, τότε έρχεται το κουτσομπολιό, ο σχολιασμός ενός τρίτου, για να... σώσει τη κατάσταση.
Το εντυπωσιακό στοιχείο του κουτσομπολιού όμως, είναι ότι σχεδόν πάντα καταφέρνει να ενδυναμώσει τις σχέσεις, μεταξύ των παρόντων τουλάχιστον. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα υπάρξει κάποια έντονη διαφωνία όταν στο τραπέζι επικρατεί μια τέτοια συζήτηση. Βέβαια, η σημαντική λεπτομέρεια για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα είναι οι διαθέσεις των συμμετεχόντων να είναι από κοινού αθώες ή από κοινού... κακόβουλες.
Οπως και να έχει, το κουτσομπολιό χαρίζει ένα, έστω και αρκετές φορές ψευδές, αίσθημα συμμετοχής σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι. Συνοδεύεται από μια ευχάριστη χαλάρωση ή ακόμα και εκτόνωση. Προφανώς και όταν εξελίσσεται σε κακόβουλο σχολιασμό, αποκτά και αρκετά αρνητικά στοιχεία. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι θέλοντας και μη, το κουτσομπολιό θα αποτελεί ανέκαθεν μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που σε τυχαίες στιγμές θα εμφανίζεται στις συζητήσεις μας.



 | iefimerida.gr 
google page rank