Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μπορεί το φως να επηρεάσει τις αποφάσεις μας; Να γιατί ο «ένοχος» ανακρίνεται κάτω από μία λάμπα

Για να πέσει περισσότερο φως σε μία υπόθεση, ο φερόμενος δράστης μιλάει κάτω από μία λάμπα. Αλήθεια ή ψέματα; Πως τελικά μπορεί να επηρεαστούν τα συναισθήματά μας από το φως;
Την απάντηση έρχονται να δώσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι εξέτασαν την επίδραση του φωτισμού στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν τα συναισθήματα γίνονται πιο έντονα, όταν βρισκόμαστε σε φως υψηλής έντασης.
Μάλιστα, οι επιστήμονες για να δουν τι συμβαίνει με το φως ζήτησαν από όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα να αξιολογήσουν διάφορα αντικείμενα, να δουν πώς βιώνουν την επιθετικότητα ενός φανταστικού χαρακτήρα, αλλά και να μιλήσουν για τα συναισθήματα που τους βγάζουν συγκεκριμένες λέξεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες έφθασαν μπροστά σε ένα εντυπωσιακό συναίσθημα. Οσο πιο έντονο ήταν το φως, τόσο πιο έντονα ήταν τα συναισθήματα όσων συμμετείχαν στο πείραμα.
«Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για το χρηματιστήριο, αναφέρουν περισσότερη ευεξία και είναι πιο πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στο σκοτάδι και τη συννεφιά μπορεί να οδηγήσει σε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή», εξηγεί η επίκουρος καθηγήτρια Alison Jing Xu και συνεχίζει: «Εμείς, αντιθέτως, βρήκαμε ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι με ροπή στην κατάθλιψη ουσιαστικά γίνονται περισσότερο καταθλιπτικοί.»

iefimerida
google page rank