Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

"Ούτε ο Νταβέλης στα λημέρια, ούτε ο Μέγας στα παλάτια’’. Λήσταρχος Νταβέλης. Η τελευταία μονομαχία για την καρδιά της κόμισσας

Ο λήσταρχος Νταβέλης και ο λήσταρχος  Γιάννης Μέγας, είχαν μια κοινή και έντονη ζωή. Είχαν τέτοια φιλία που έφτασαν στο σημείο να κόψουν τις φλέβες τους για να ενώσουν το αίμα τους. Έγιναν δηλαδή αδελφοποιτοί. 
Κι όμως τα δύο «αδέλφια» τελικά αλληλοσκοτώθηκαν για την αγάπη μιας γυναίκας. 
Ο  Νταβέλης ήταν ο περιβόητος ληστής που έδρασε στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα στις αρχές της δεκαετίας του 1850. 
Τα σενάρια για το πώς ο εμφανίσιμος νεαρός «βγήκε στο κλαρί» ποικίλουν. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο Νταβέλης και η συμμορία του είχαν διαπράξει σκληρά εγκλήματα και είχαν καταφέρει να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. 
Παρόλο που οι αρχές αναζητούσαν το Νταβέλη για κλοπές, απαγωγές υψηλών προσώπων και σφαγές χωρικών, ο ληστής οδηγήθηκε τελικά στο θάνατο επειδή «έκλεψε» τη γυναίκα του φίλου του. 
Το χρονικό μιας άσπονδης φιλίας. 
Ο Νταβέλης και ο Γιάννης Μέγας ξεκίνησαν μαζί την  ένοπλη δράση, αρχικά για το καλό της πατρίδας. Πολέμησαν και οι δύο στη Θεσσαλία για να επεκτείνουν τα σύνορα της χώρας. Όταν επέστρεψαν, βγήκαν στο κλαρί και δέθηκαν με ιερούς όρκους αφοσίωσης και φιλίας. Ο Νταβέλης συνέχισε τη δράση του ως ληστής αλλά στην πορεία ο Μέγας πέρασε στην αντίπερα όχθη και αφού πήρε αμνηστία, έγινε αξιωματικός στην προσωπική φρουρά  της βασίλισσας Αμαλίας. Παρά τη κοινωνική διαφορά, οι δύο φίλοι συνέχισαν να συνεργάζονται και να σέβονται ο ένας τον άλλο, μέχρι που εμφανίστηκε η όμορφη κόμισσα της Ιταλίας, Λουΐζα Μπανκόλι. 
Ο Ιταλός σύζυγος της, κόμης Μπανκόλι ήρθε στην Ελλάδα προς αναζήτηση επενδύσεων και  συνοδευόμενος από την όμορφη Λουΐζα,  περιηγήθηκε στην περιοχή της Εύβοιας. 
Η Λουΐζα γοήτευσε όλα τα αρσενικά αλλά ο Γιάννης Μέγας την ερωτεύτηκε παράφορα. Αμέσως παράγγειλε στο Νταβέλη να την απαγάγει και να του την πάει πεσκέσι! Που να φανταζόταν τη συνέχεια.
Ο Νταβέλης γοητεύτηκε από την όμορφη κόμισσα και αποφάσισε να την κρατήσει για τον εαυτό του. Ο Μέγας δεν άντεξε την προσβολή και την απόσταση από την αγαπημένη του και σύμφωνα με το λαϊκό μύθο, ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση. ’’Ούτε ο Νταβέλης στα λημέρια, ούτε ο Μέγας στα παλάτια’’. 
Ο Γιάννης Μέγας είχε ορκιστεί να πάει το κεφάλι του Νταβέλη στα πόδια της βασίλισσας. Μετά από σκληρό κυνηγητό, κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη του Νταβέλη και ξεκίνησε η μεγάλη πολιορκία στην περιοχή του Ζεμενού στη Λειβαδιά. 
Είχαν περάσει αρκετές  ώρες μάχης,  όταν τελικά οι δύο άντρες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο. Ήταν μια μάχη με όλα τα χαρακτηριστικά μιας ομηρικής αναμέτρησης. 
Ο μαινόμενος Μέγας πυροβόλησε το Νταβέλη και πίστεψε ότι νίκησε. Λίγο πριν ξεψυχήσει ο ληστής όμως φώναξε : ’’Ούτε ο Νταβέλης στα λημέρια, ούτε ο Μέγας στα παλάτια’’ και πυροβόλησε θανάσιμα  τον άλλοτε επιστήθιο φίλο του. 
Οι δύο άντρες είδαν για τελευταία φορά το αίμα τους να τρέχει. Ήταν το ίδιο που κάποτε είχαν ενώσει για να αδελφοποιηθούν....
mixanitouxronou


google page rank