Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Golden visa: Μήλον της Έριδος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το όριο επένδυσης για ακίνητα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία δεν θα ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
Σε αλλαγές για τις προϋποθέσεις που αφορούν τη χορήγηση της «χρυσής» βίζας προχωρά με τροπολογία η κυβέρνηση, ώστε να επεκταθεί η χορήγηση της σε περισσότερα άτομα που επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων και στον κλάδο του real estate.
Το σχέδιο αυτό έρχεται σε μια στιγμή που αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν, λόγω Brexit, νέο προορισμό για την αγορά ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» θεσπίστηκε με τον νόμο 4146/2013 και προβλέπει τη χορήγηση όχι υπηκοότητας, αλλά πενταετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 €. Με τον νόμο 4605/2019 τον περασμένο Μάρτιο, η «χρυσή βίζα» επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα.
Το πρόγραμμα χορήγησης χρυσής βίζας, προσέθεσε στην ελληνική κτηματαγορά 645 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Ιούνιο του 2019, 1.399 το 2018 , 961 το 2017, 583 το 2016, 505 το 2015, 423 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Το 80 % των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα βάση των αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής έως τον φετινό Ιούνιο στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.853, ο Πειραιάς με 1.069, η Παλλήνη 674, ο Πολύγυρος 205, τα Χανιά 162, η Θεσσαλονίκη 128, η Κόρινθος 62, η Κέρκυρα 60, η Ερμούπολη 52, η Λευκάδα 46, Άλλες περιοχές 199.
Με στόχο την αποφόρτιση της Αττικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων θα καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα με σκοπό την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο επένδυσης σε ακίνητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία ) δεν θα ξεπερνά τις 150.000 €.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το όριο επένδυσης στις 150.000€ αποτελεί βασικό κίνητρο για τους επενδυτές . Η κτηματαγορά της Δυτικής Ελλάδας θα αναπτυχθεί και παράλληλα θα στηριχτεί η οικονομία σε μια Περιφέρεια που το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ανέρχεται μόλις στο 22,8% και αυτή είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα .
Με βάση τον πληθυσμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με βάση, όμως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η δεύτερη φτωχότερη.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα (23,9%) . Ενώ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφοντα στις ομάδες 15- 19 ετών (41,5%) και 20- 24 ετών (32,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (24,6%), 30- 44 ετών (16,6%), 45- 64 ετών (13,8%) και 65 ετών και άνω (10%)
Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου προς τη δυτική Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει το Μήλον της Έριδος για την επιχείρηση με το κωδικό ‘’Golden Visa στη Περιφέρεια‘’ .Ο κύκλος της οικονομίας θα αλλάξει και η Δυτική Ελλάδα θα αποκτήσει ισχυρή πρωτογενή οικονομία στη πράξη.
Υπάρχουν περιοχές στη Δυτική Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα, περιοχές παρθένες με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία και πολιτισμό που σήμερα πραγματικά έχουν ανάγκη την τουριστική ανάπτυξη και τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία που θα ενεργοποιηθεί από την «χρυσή» βίζα, αναφέρονται ενδεικτικά:
Η Αρχαία Ολυμπία. Το πανελλήνιο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας, την κοιτίδα του Ολυμπισμού και το σύμβολο των διαχρονικών ιδανικών της ανδρείας, της τιμής, της ειρήνης και της ελευθερίας, θα αισθανθείτε δέος κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.
Ο Μύτικας που τις περασμένες δεκαετίες αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων Ιταλών τουριστών που τον επέλεγαν για τη γραφικότητά του. Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας είναι χτισμένος σε ένα μυτερό κομμάτι γης που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας.
Ο Αστακός αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα. Πόλη με νεοκλασικό μεγαλείο.
Η Ναύπακτος, το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, ενώ το Αιτωλικό αποτελεί μια πανέμορφη νησιωτική πολιτεία.
Η Πάτρα, η πόλη με τον μεγαλοπρεπή ναό του Άγιου Ανδρέα, η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στα Βαλκάνια μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια. Η πόλη που σφύζει από νεολαία, η «πατρίδα» του πιο διάσημου καρναβαλιού στην Ελλάδα .
Στην Ηλεία συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στη χρυσαφένια Κουρούτα, στη Μπούκα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω.
Τα παραθαλάσσια χωριά της Αιγιαλείας ( Λόγγος , Σελιανίτικα κλπ).
Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το ευρωπαϊκό «hotspot» ιδιαίτερα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τα όρια επένδυσης σε ακίνητα στη Περιφέρεια . Μπορούμε να απευθυνθούμε σ΄όλους που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί στη χώρα που οι ξένοι δεν τους γνωρίζουν , προορισμοί δίπλα στη θάλασσα ή/και σε χιονοδρομικά κέντρα που το κόστος απόκτησης εξοχικής κατοικίας 80τμ-100τμ δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία.
Η αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς για 10 χρόνια σε πολλές Περιφέρειες στη χώρα μας , η ανοικοδόμηση καθώς και οι ανακαινίσεις ακινήτων στην εκάστοτε περιοχή θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων .
Οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προβούν σε οργανωμένη – σωστή ενημέρωση των επενδυτών καθώς και να αναδείξουν – προωθήσουν τις εκάστοτε περιοχές υποδοχής.
Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που αφορούν την κτηματαγορά και τις ρυθμιστικές αλλαγές στη «χρυσή» βίζα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει στην ακίνητη περιουσία. Έναν κλάδο που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας με στόχο να λειτουργήσει σε Πανελλαδικό επίπεδο και όχι τοπικά, ενώ ταυτόχρονα να αναπτυχθεί και να στηριχθεί η οικονομία στη Περιφέρεια.
O Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates
protothema.gr
www.agriniopress.gr
google page rank