Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η υποβάθμιση της Βόνιτσας είναι πια γεγονός, έχει γίνει ένα με τα χωριά μας


Οι καιροί αλλάζουν, κλείνουν όλες οι τράπεζες στην Βόνιτσα, πρώτα έκλεισε η ALPHA BANK ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς, χωρίς να αναφέρουμε την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Εφορία, ΙΕΚ και ο κατάλογος δεν λέει να κλείσει. 
Η Βόνιτσα πλέον χάνει την αίγλη της σαν πρωτεύουσα πόλη της περιοχής, παρά την ύπαρξη του αεροδρομίου (και ας μην άλλαξε ονομασία ακόμα από Ακτίου Πρέβεζας) και όσο και να θέλουν οι φορείς να μας αποδείξουν πως δεν τρέχει τίποτα, η κατάσταση επιδεινώνεται ενώ αντίθετα συνεχώς αναβαθμίζονται η Λευκάδα και η Πρέβεζα. 
Η υποβάθμιση της Βόνιτσας εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά όταν μια σειρά υπηρεσιών σταματούν την δραστηριότητά τους ή υπολειτουργούν, όπως το τραγικά υποστελεχωμένο Αστυνομικό τμήμα που εποπτεύει και το αεροδρόμιο, ήταν όμως ή ύπαρξη αυτών των υπηρεσιών ο πόλος έλξης των κατοίκων των γύρω χωριών, (Παλαίρου - Πογωνιάς - Αγίου Νικολάου - Μοναστηρακίου - Θυρρείου - Παλιαμπέλων και Δρυμού), αυτός ήταν ουσιαστικά ο κύριος λόγος που τα διπλανά χωριά καθημερινά μετακινούνταν στην Βόνιτσα. 
Όταν δε ολοκληρωθεί και ο αυτοκινητόδρομος Ακτιο Αμβρακία, δύσκολα πια άνθρωπος θα περνάει από την Βόνιτσα, με την δραστηριότητα από τους διερχόμενους να μηδενίζει και με αντίστοιχη απώλεια εσόδων για τους επιχειρηματίες της περιοχής. 
Τρανό παράδειγμα υποβάθμισης στον Δήμο μας η Κατούνα, όπου η αποχώρηση των υπηρεσιών μαζί με την υπολειτουργία του Κ.Υ. έχουν οδηγήσει σε μαρασμό ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά του Ξηρομέρου. 
Στα καταστήματα των δυο τελευταίων τραπεζών που αποχωρούν εξυπηρετούνταν κατά κύριο λόγο αγρότες (Πειραιώς) ως πρώην Αγροτική, επαγγελματίες και φυσικά άτομα μεγάλης ηλικίας για τα οποία οι συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. 
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής των πρώην Δήμου Ανακτορίου και Παλαίρου είναι αναγκασμένοι πλέον να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να εξυπηρετηθούν. 
Φανταστείτε τις ουρές και την δυσκολία στην εξυπηρέτηση για οι πελάτες των Τραπεζών αυτών σε άλλες μακρινές περιοχές ιδίως τώρα με την πανδημία του κορωναιού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούν αποστάσεις, ραντεβού κλπ. 
Πρέπει άμεσα να μπει ένα φρένο στην υποβάθμιση αυτής της περιοχής, η οποία εννοείται ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην τουριστική ιδιαίτερα ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, πριν να είναι αργά για όλους. 
Διαφορετικά και η Βόνιτσα θα γίνει ένα απλό χωριό που θα φιλοξενεί περίπου για ένα μήνα το καλοκαίρι τους ετεροδημότες της. 


Ευάγγελος Κουτιβής 

google page rank