Στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, ιδιωτικών, δημοσίων και βρεφονηπιακών –παιδικών σταθμών, με στόχο την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς, προχωρά τις αμέσως επόμενες μέρες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ο ΕΦΕΤ.
Έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η υγεία των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων στα κυλικεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στο κατά πόσο τα κυλικεία τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και στο κατά πόσο συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στην διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο agrinioreport.com o προϊστάμενος στης Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Νίκος Φατούρος, οι υγειονομικοί έλεγχοι θα επεκταθούν και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί υγειονομικές παραβάσεις.
Στις περιπτώσεις που, κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλήψεις, θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία , προς κάθε κατεύθυνση, με την επιβολή κυρώσεων, με στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε τι επιτρέπεται να υπάρχει σε ένα σχολικό κυλικείο, με βάση το σχετικό κατάλογο του υπ. Παιδείας. Και τονίζουμε ότι ο πίνακας που ακολουθεί έχει καταρτιστεί στη βάση επιστημονικών μελετών για τη σωστή διατροφή των παιδιών.
Στη χώρα μας, απ’ τη στιγμή που η μέση ελληνική οικογένεια εγκατέλειψε τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών έχει εκτοξευτεί. Τα σχολεία, συνεπώς, έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν, πράγμα αδύνατο, αν στα κυλικεία δεν τηρούνται όλα όσα ενδεχομένως ο εκπαιδευτικός καλείται να διδάξει.
Αναλυτικά ο πίνακας με τα επιτρεπόμενα προϊόντα:
Φρούτα-Λαχανικά
- Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ. µήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, µανταρίνια, µπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυµένα και συσκευασµένα σε ατοµική µερίδα
- Αποξηραµένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαµάσκηνα, σύκα, σταφίδες, µπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασµένα σε ατοµική µερίδα έως 50γρ.
- Φυσικός χυµός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών. ∆εν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άµεσα µετά την παρασκευή του σε ποτήρια µιας χρήσης ανακυκλώσιµου υλικού.
- Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντίνων από φρέσκα, καλά πλυµένα φρούτα εποχής. ∆εν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
- Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυµένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται µόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεµονιού.
- Συσκευασµένοι φυσικοί χυµοί φρούτων και οµοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατοµική συσκευασία έως και 250ml.
Γαλακτοκοµικά
- Γάλα τυποποιηµένο, παστεριωµένο σε ατοµική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ηµιαποβουτυρωµένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
- Σοκολατούχο γάλα µε χαµηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
- Γιαούρτι τυποποιηµένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατοµική µερίδα έως 200 γραµµάρια.
- Ροφήµατα από συνδυασµούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. ∆εν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιηµένων αναλόγων ροφηµάτων καθώς και η χρήση έτοιµης σκόνης για την παρασκευή τους.
- Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ηµίσκληρα, µαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασµένα τυριά ή τηγµένα τυριά και ανακατεργασµένα τυριά µε αλειφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσµατα και αρτοσκευάσµατα
- Κουλούρι σησαµένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
- Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ.
- Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ.
- Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσµατα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσµένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
Απλά αρτοσκευάσµατα
- Μουστοκούλουρα σε ατοµική µερίδα έως 60γρ.
- Σταφιδόψωµο σε ατοµική µερίδα έως 60γρ.
- Μπάρα δηµητριακών ολικής άλεσης σε ατοµική µερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσµένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
- Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατοµικές µερίδες των 120 γρ. και µε συγκεκριµένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύµη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. ∆εν επιτρέπεται η χρήση ζύµης σφολιάτας
Β) Το τυρί που θα χρησιµοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγµένων τυριών.
- Πίτσα µε τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόµενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και µυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταµινικό µονονάτριο. Για τη γέµιση τα επιτρεπόµενα προϊόντα είναι τυρί, τοµάτα, πιπεριές, µανιτάρια, κρεµµύδι, καλαµπόκι. ∆εν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
- Τα σάντουιτς / τοστ µπορούν να παρασκευάζονται µε συνδυασµούς των τροφίµων των επόµενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιηµένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθηµερόν.
- Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωµιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωµάκι ατοµικό, ψωµί για τοστ, µπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαµένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωµί ολικής άλεσης. ∆εν επιτρέπεται το µπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
∆εν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα µε τις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Κορεσµένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1%
Λαχανικά όλων των ειδών.
Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
Αβγό καλά βρασµένο.
Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται µόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς µε συνδυασµό των προαναφερόµενων ψωµιών και ως γέµιση 1 κουταλιά της σούπας µέλι ή µέλι µε ταχίνι.
Γλυκίσµατα
- Κρέµα και ρυζόγαλο σε ατοµικές µερίδες των 150γρ.(µε περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
- Χαλβάς σε ατοµική µερίδα έως 50 γρ.
- Παστέλι σε ατοµική µερίδα έως 50γρ.
- Μέλι σε ατοµική µερίδα.
- Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατοµική µερίδα έως 30γρ.
- ∆εν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραµελών.
Ξηροί καρποί
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ. ∆εν επιτρέπονται οι τηγανισµένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιµα
- Εµφιαλωµένο νερό.
- Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήµατα:
χαµοµήλι, φασκόµηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
- Καφές µόνο για το προσωπικό.
- ∆εν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.