Έκπληκτοι έμειναν οι κάτοικοι της Κορωνησίας το καλοκαίρι του 1963, όταν ένα καΐκι με ημίγυμνα νεαρά κορίτσια και αγόρια γλεντώντας έδεναν στο λιμανάκι της Κορωνησίας.
Ποιοί ήταν οι τόσο ζωηροί νέοι;
Ηταν οι ηθοποιοί της ταινίας ΑΜΟΚ !
Εννιά κορίτσια που έχουν δραπετεύσει από ένα αναμορφωτήριο καταφεύγουν σε ένα ερημονήσι. Εκεί όμως βρίσκεται μια ομάδα ανδρών με αρχηγό τους ένα πρώην ναζί αξιωματικό που έχει πάρει μαζί του και το γιο του. Όλοι αυτοί ψάχνουν ένα θησαυρό και τις χρησιμοποιούν για σκλάβες του.
Μεταξύ των κοριτσιών είναι και μια Εβραία που οι Γερμανοί είχαν κάψει τους γονείς της στο κρεματόριο του Αουσβιτς. Δεν δείξει στον Γερμανό το μίσος της αλλά και αυτός το ανταποδίδει. Τελικά κατορθώνουν να ξεφύγουν. Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κορωνησία, στο νησάκι Υβάλα αλλα έχουμε και πλάνα από τον κάμπο της Αρτας στην περιοχή του Τσουκαλιού.
Το 1973 ο Ντίνος Δημόπουλος επανέρχεται στον Αμβρακικό, Κόπραινα και προφανώς και Ανοιξιάτικο και γυρίζει την ταινία ο Βάλτος. Μπορεί η υπόθεση να φαίνεται αστυνομική αλλά στην ουσία ο σκηνοθέτης κρίνει τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα της κοινωνίας μέσα από κάποια πρόσωπα και με το βάλτο συμβολίζει το βάλτωμα της Χώρας.
Το 1994 ο Ντίνος Δημόπουλος , δεμένος πάντα με τον Αμβρακικό,
θα γυρίσει σε ταινία το παιδικό μυθιστόρημα της Δώρας Χασαποπούλου “ Τα δελφινάκια του Αμβρακικού” !
Η υπόθεση τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’30.
Σε μια παραθαλάσσια επαρχιακή κωμόπολη, το Κοχύλι (Κόπραινα) ο οκτάχρονος Πέτρος και η επτάχρονη Ανθούλα ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρο τους: τη φύση, τα ζώα, τα πουλιά, αλλά και τα πρώιμα ερωτικά σκιρτήματα.
Μια μέρα συναντούν τον συνομήλικό τους Πάνο, που πάσχει από φυματίωση και οι δικοί του τον έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του, σε μια απομονωμένη καλύβα. Του φέρονται με καλοσύνη και τρυφερότητα, και δεν πτοούνται μπροστά σε φοβίες και προκαταλήψεις. Η συμπεριφορά τους είναι ευεργετική για τον καινούργιο τους φίλο, ο οποίος παίρνει κουράγιο για ζωή.
Για το katouna News: Φώτης Βρακας