Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ στο Αγρίνιο


Την έναρξη της διημερίδας με τίτλο «Ο Άγιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Καταφυγιώτης και η Ιερά Μονή Καταφυγίου Αιτωλίας» πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς το απόγευμα του Σαββάτου στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, της οποίας κεντρικός ομιλητής είναι ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.
Ο Πανοσιολογιώτατος μίλησε για το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Καλλίστου του Καταφυγιώτου.
 
Τα τελευταία κατά σειρά κείμενα που υπάρχουν αναφέρονται στην πνευματική ζωή και την θέωση και συγγραφέας των κειμένων είναι κάποιος Καλλιστός, είτε ο πατριάρχης Καλλιστό, είτε ο Ξανθόπουλος, είτε ο Τηλικούδης, είτε ο Καταφυγιώτης. Όλοι οι «Καλλιστοί» αυτοί της Φιλοκαλίας, αλλά και αυτούς που συναντάμε σε χειρόγραφους κώδικες ως Αγγελικούδης, Μελενικιώτης, Αγγελικός, Αντιληκούδης και Λικούδης πιστεύεται ότι είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. Αυτό φαίνεται από την μελέτη των κειμένων, από το προσωπικό ύφος του συγγραφέα και από κάποια βιογραφικά στοιχεία.
Χαιρετισμοί στο συνέδριο έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θέρμου Γιώργος Σαγώνας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κίνησης Γυναικών και Φίλων Δρυμώνα Τριχωνίδας Μαρία Κόλλια και ο Υμνογράφος και Συγγραφέας της Ακολουθίας του Αγίου Καλλιστού Χαράλαμπος Μπούσιας.

sinidisi.gr
google page rank