Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

O Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης στην Συνδιάσκεψη για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης συμμετείχε στην Συνδιάσκεψη Υψηλού επιπέδου για τη Διαχείριση του Μεταναστευτικού όπου διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  μεταξύ  των άλλων τόνισε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή και ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες δημιουργώντας το νέο χαρτοφυλάκιο για την ασφάλεια, ενισχύοντας με μέσα και προσωπικό τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, ενώ ήδη έχουν ψηφισθεί σημαντικές οδηγίες και κανονισμοί προς την κατεύθυνση αυτή. 
Ο  κ. Καραγκούνης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται υπεύθυνη και βιώσιμη πολιτική για την μετανάστευση ενώ τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να βλέπουν κοντόφθαλμα και ωφελιμιστικά την κατάσταση και πρέπει να αντιληφθούν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται  ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με δίκαιη και αναλογική κατανομή των αιτούντων ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών και συνεπαγωγικά ένα ενιαίο μηχανισμό επιστροφών των μη δικαιούχων στις χώρες καταγωγής τους ή σε τρίτες χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων υποδοχής σε τρίτες χώρες όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου με ασφάλεια και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών πληροφοριών, συγκέντρωση και ομογενοποίηση των πληροφοριών και υπηρεσιών τόσο εσωτερικά στα κράτη-μέλη όσο και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. 
Τέλος επεσήμανε ότι  δυστυχώς σε πολλά κράτη-μέλη όπως και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν κατακερματισμένες υπηρεσίες οι οποίες αναφέρονται σε ξεχωριστούς φορείς. Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση στα μέσα και σε προσωπικό και κυρίως κοινή στρατηγική. 

google page rank