Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Κορυφαίες στιγμές κατάνυξης, παράδοσης και πολιτισμού στο γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα… Δεν ματάγινε ποτέ τέτοια γιορτή, τέτοιο πανηγύρι, τόσο όμορφο γλέντι !

Στις 25 και 26 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα με εξαιρετική επιτυχία, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό και μέσα στη «καρδιά» ενός  πανέμορφου – φυσικού  δάσους. 
Ο περιβάλλον χώρος και ο δρόμος του εξωκλησιού θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από μεγαλουπόλεις (στις δόξες τους)  με εκατοντάδες αυτοκίνητα ν’ αναζητούν χώρο στάθμευσης. 
Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στην Κωνωπίνα την Τρίτη 25 Ιουλίου,  για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως, χοροστατούντος του αιδεσιμότατου κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου. 
Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια με μέριμνα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ακολούθησε φιλόξενο τραπέζωμα, όπου πάνω από (500) άτομα παρακάθησαν και απόλαυσαν εξαιρετικές ντόπιες ψητές προβατίνες και εκλεκτό Ξηρομερίτικο μοσχάρι ψημένο στη σούβλα, μαζί με  τυρί, ψωμί και Ξηρομερίτικα εδέσματα. που ετοίμασαν με περίσσιο μεράκι οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες γυναίκες.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλης Σκούρτας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με περίσσια εγκαρδιότητα και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση.
Η συνέχεια ήταν ταυτισμένη με το πολιτιστικό  κομμάτι της βραδιάς, που της προσέδωσε ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη, με την εντυπωσιακή παρουσίαση των δρώμενων: “Η παραδοσιακή παρασκευή του τραχανά στα χωριά του Ξηρομέρου” από το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών με παρουσιάστρια την υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων του Συλλόγου κ. Σοφία Ιωσηφίδη-Μεράντζα και ακολούθως, από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ματαράγκας  “Η πομπή των Λαζαριών”  με παρουσιαστή τον διακεκριμένο Ξηρομερίτη ποιητή Άρη Μπιτσώρη και πανέμορφους χορούς, από το χορευτικό   του Συλλόγου, που σκόρπισε ρίγη ανατριχίλας και συγκίνησης στους παρευρισκομένους, με τη συγκλονιστική  παρουσίαση χορών του τόπου μας.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην Κωνωπίνα, αναβιώνουν με παραδοσιακό τρόπο, όμορφα έθιμα που αγκαλιάζονται και προστατεύονται από την τοπική κοινωνία, γιατί αποτελούν  όαση πολιτισμού και διασκέδασης  μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
Κάτω από τον έναστρο ουρανό και αγνάντια από το θρυλικό βουνό του Ξηρομέρου, τον Μπούμστο, ακολούθησε ένα ωραιότατο γλέντι, που δεν «ματάγινε» ποτέ, όπου χορευτές επιδέξιοι αλλά και λιγότερο ταλαντούχοι αλλά και εντελώς ατάλαντοι, παρασυρμένοι από την εξαιρετική ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου και την σπουδαία φωνή της κορυφαίας  τραγουδίστριας του τόπου μας Βαγγελιώς Χρηστιά, ξεφάντωσαν μέχρι το πρωϊ. 
Την επομένη, ημέρα Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία. Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στη καρδιά του δάσος), παρέα με φιλόξενους ανθρώπους, υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής ! 
Παραβρέθηκαν τιμώντας τη χάρη της Αγίας και το χωριό της Κωνωπίνας ο Αντιδήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας κ. Θεόδωρος Στούπας, ο Ξηρομερίτης ποιητής Άρης Μπιτσώρης, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αερολιμένα  Αθηνών κ. Νίκος Μανώλης και  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας. 
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, εκφράζει την ευαρέσκειά του, σε όλους,  όσους συνέβαλαν με οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης, στηρίζοντάς την με εθελοντισμό, δωρεές,  κλπ. Ιδιαίτερα όμως, ευχαριστεί θερμά τον Προοδευτικό Σύλλογο Ματαράγκας Αιτ/νίας και τον Μπαμπινιώτη ποιητή Άρη Μπιτσώρη, για την φιλική συμμετοχή τους, στην εκδήλωση.








google page rank