Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΓΙΑΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιάς διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στη Δημητσάνα και τη γύρω περιοχή.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6982711792 .

Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ:
Ο παραδοσιακός οικισμός της Δημητσάνας είναι μια γραφική κωμόπολη στο κέντρο της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 1000 μ. στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου. Είναι περιτριγυρισμένη από τα νερά του Λούσιου στα βόρεια και στα δυτικά και από τον παραπόταμό του, τον Κάκκαβο, στα Ανατολικά. Καταλαμβάνει αμφιθεατρικά τις πλαγιές δύο αντικριστών λόφων, της Αγίας Παρασκευής και του Κάστρου. Απότομοι βράχοι στην βορινή της πλευρά την έκαναν δυσπρόσιτη και ασφαλή στο παρελθόν. Λόγω της θέσης της και του χώρου που έχουν καταλάβει τα σπίτια της, μοιάζει με σαμάρι. Πάνω στο σαμάρι, ορθώνεται το μοναδικό πέτρινο ρολόι της. Τον χειμώνα, έχει γύρω στους 300 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την κτηνοτροφία, και περισσότερους από 800 το καλοκαίρι.

Αξιοθέατα Δημητσάνας:
Το Μουσείο Υδροκίνησης (μέσα στα τρία καλύτερα της Ευρώπης) και το κοντινό μοναστήρι της Παναγίας της Αιμυαλούς.
Τα σπίτια των Γρηγόριου του Ε’, Παλαιών Πατρών Γερμανού, των Αντωνοπουλαίων και Μουσείο της πόλης.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη στην πλατεία του ναού της Αγίας Κυριακής. Σήμερα θεωρείται πρότυπο επαρχιακής βιβλιοθήκης. Είναι δανειστική βιβλιοθήκη και διαθέτει περίπου 35.000 τόμους βιβλίων καθώς και συλλογή χειρόγραφων από το 14ο αιώνα. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται επίσης τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα.
Γίνονται μαθήματα μικρογλυπτικής και κοσμήματος, στον Ξενώνα "Προσέληνος".





google page rank