Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ολυμπία Οδός: Κατεδαφίστηκε η τελευταία παλιά γέφυρα στο Διμηνιό

Το τελευταίο "οχυρό", το τελευταίο "εμπόδιο", το τελευταίο "φράγμα", πείτε το όπως θέλετε έπεσε στην Ολυμπία Οδό. Εχθές το απόγευμα χρειάστηκαν περίπου 4 ώρες εντατικής δουλειάς από 5 θηριώδη μηχανήματα έργου για να πέσει η τελευταία παλιά γέφυρα της Κορίνθου-Πατρών.
Η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 4 το απόγευμα με την διακοπή της κυκλοφορίας μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου και το ypodomes.com ήταν εκεί. Γύρω στις 4.40 ξεκίνησαν τα πρώτα μηχανήματα να "ροκανίζουν" την παλιά γέφυρα στο Διμηνιό...

Η δυσκολία της κατεδάφισης της παλιάς Γέφυρας Διμηνιού δεν ήταν τόσο το ότι έπρεπε να γκρεμιστεί γρήγορα, άρα χρειάζονταν και πολλά μηχανήματα. Ήταν το ότι η νέα γέφυρα έχει ήδη κατασκευαστεί και ήταν λίγα μέτρα από την παλιά. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες κατεδάφισης γίνονταν μόνο από τη μία πλευρά.
Σύμφωνα με εργαζόμενους στην κατασκευή αυτό απαιτούσε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από τα μηχανήματα, δηλαδή είχαμε μία "χειρουργική" διαδικασία όπου τμήμα-τμήμα ξηλωνόταν και γύρω στις 8.40 η κατεδάφιση ολοκληρώθηκε. Μία ολόκληρη εποχή έφυγε μαζί με την παλιά Γέφυρα Διμηνιού και μαζί της ο στενός δρόμος της Κορίνθου-Πατρών που έχει στοιχίσει αμέτρητες ζωές λόγω της επικινδυνότητας που χαρακτήριζε την "νέα εθνική".
Κατά τη διάρκεαια της διακοπής της κυκλοφορίας εκτός από την κατεδάφιση της παλιάς Γέφυρας στο Διμηνιό, εκτελέστηκαν και άλλες εργασίες, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοποθέτηση πινακίδας VMS (η πινακίδα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα) και άλλα.
Οι εργασίες μαζέματος μπαζών, σίδερων και άλλων υλικών συνεχίστηκε, ο δρόμος καθαρίστηκε και τελικά δόθηκε στην κυκλοφορία τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Αν θέλετε να δείτε τη διαδικασία του γκρεμίσματος της παλιάς Γέφυρας Διμηνιού, μπείτε στη σελίδα του ypodomes.com στο facebook και δείτε όλα τα live video που γυρίστηκαν από τις 4.30 το απόγευμα μέχρι και την κατεδάφιση της γέφυρας στις 8.40 το βράδυ.
Στα του έργου, τα αρχαιολογικά στο Καμάρι εξακολουθούν ενώ η συνολική παράδοση του τμήματος Κιάτο-Ξυλόκαστρο (περίπου 5χλμ ακόμα καθώς είχαν δοθεί άλλα 9χλμ) τοποθετείται τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα η ημερομηνία.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
google page rank