Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Οι γατόπαρδοι είναι προς εξαφάνιση

Μόλις 7.100 από τις μεγάλες γάτες παραμένουν στην άγρια φύση
cheetah-with-cubs
Γατόπαρδος με τα κουτάβια του (Πηγή: Wikipedia / Siddharth Maheshwari)



Προς την εξαφάνιση του τρέχει τo τσιτάχ, το ταχύτερο χερσαίο θηλαστικό στον κόσμο. Η τελευταία απογραφή των γατόπαρδων υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός τους μπορεί να μειωθεί κατά επιπλέον 53% τα επόμενα 15 χρόνια.

«Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο», λέει ο Luke Hunter πρόεδρος της «Panthera», μιας διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης για τις αγριόγατες. «Αυτή είναι μια πολύ ενεργή πτώση και θα πρέπει πραγματικά να δράσουμε για να το αντιμετωπίσουμε».
Οι γατόπαρδοι είναι τα πιο γρήγορα και ευέλικτα ζώα στον πλανήτη, αφού όταν κυνηγούν τα θηράματα τους μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που φτάνουν τα 120 χλμ/ώρα και παράλληλα έχουν την ικανότητα να αλλάζουν άμεσα κατεύθυνση την ώρα που τρέχουν.
cheetah-running
Οι γατόπαρδοι επιταχύνουν κατά τρόπο που, δεν υπάρχει παρόμοιος στο ζωικό βασίλειο (Πηγή: Wikipedia / Malene Thyssen)

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σήμερα υπάρχουν μόνο 7.100 γατόπαρδοι στην άγρια φύση, πολύ κάτω από το την εκτίμηση για 14.000 γατόπαρδους το 1975, όταν οι ερευνητές έκαναν την τελευταία πλήρη καταμέτρηση των ζώων σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Επιπλέον, ο γατόπαρδος έχει εκδιωχθεί από το 91% των περιοχών που ζούσε. Περιπλανιόταν σχεδόν σε όλη την Αφρική και ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, αλλά ο πληθυσμός τους τώρα περιορίζεται κυρίως σε έξι αφρικανικές χώρες: την Αγκόλα, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη. Το είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Ασία, με λιγότερα από 50 να παραμένουν σε ένα απομονωμένο μέρος του Ιράν.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της μελέτης κάνουν έκκληση να αλλάξει η κατάσταση των γατόπαρδων από «ευάλωτοι» σε «απειλούμενοι» στην Κόκκινη Λίστα της «IUCN».
cheetah-portrait
Πορτρέτο ενήλικου γατόπαρδου, όπου διακρίνονται οι δακρυικές λωρίδες του προσώπου (Πηγή: Wikipedia / William Warby)

Έχει διαπιστωθεί ότι το 77% περιοχών που ζουν και κυνηγούν οι γατόπαρδοι είναι έξω από εθνικά πάρκα και τις άλλες ζώνες προστασίας άγριων ζώων που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αφρική. Έξω από αυτές τις προστατευμένες περιοχές ο άνθρωπος έχει καταστρέψει τα δάση και έχει δημιουργήσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί πολύ τα θηράματα ενώ παράλληλα η έλλειψη των θάμνων όπου οι γατόπαρδοι παραμονεύουν και στήνουν τις παγίδες τους για να πιάσουν τα θηράματα τους δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στο κυνήγι.
Εκτός από την καταστροφή του κατάλληλου περιβάλλοντος για τους γατόπαρδους, το κυνήγι για το δέρμα τους καθώς και η ζήτηση για κουτάβια ως κατοικίδια κυρίως από την Μέση Ανατολή, δημιουργούν ένα επιπρόσθετο σοβαρό εμπόδιο στην επιβίωσή τους.
(Πηγή: National Geographic)
google page rank