Λεπενού: Χιλιάδες τα ανύπαρκτα ζώα που δηλώθηκαν. Τι έδειξαν
οι καθολικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού
Ρεπορτάζ της Νικολέτας Τζώρτζη/» Υπαιθρος Χώρα»
Σημαντικές αποκλίσεις (ακόμα και άνω του 50%) μεταξύ των δηλωθέντων ζώων και αυτών που τελικά καταγράφηκαν προκύπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ στην περιοχή της Λεπενούς στο Αγρίνιο. Κατά την έφοδο των 34 ελεγκτών του Οργανισμού Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ, ελέγχθηκαν όλες περίπου 210 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις οποίες είχαν δηλωθεί 12.000 – 13.000 βοοειδή .
Τα πρώτα ευρήματα όμως – τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία της επεξεργασίας –δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με έναν μεγάλο αριθμό ουσιαστικά να… αγνοείται . Για του λόγου το αληθές , από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως από τα 3350 δηλωθέντα ζώα 52 παραγωγών ευρέθησαν τα 1370 ζώα εκ των οποίων επιλέξιμα ήταν τα 1095.
Εκτός των παραπάνω προβλημάτων , έντεκα παραγωγοί υπέδειξαν τα ζώα σε διαφορετική θέση από τον δηλωθέντα στάβλο και μερικοί παρουσίασαν μοσχαράκια κάτω του μήνα, χωρίς ενώτια ως τάχα δηλωθέντα. «Γίνεται κατανοητό ότι οι εγκέφαλοι των ανομιών ήταν η γνωστή ομάδα του Αγρινίου που περιφέρεται με το αζημίωτο, θέλοντας να εξασφαλίσει την εύνοια του πολιτικού συστήματος τάχα μου για τους αγρότες», υποστηρίζει το δημοσίευμα της «ΥΧ».
Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις –μικρότερες βέβαια σε έκταση- στο παρελθόν, όσοι κτηνοτρόφοι διαπιστωθεί πως είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό του ζωικού τους κεφαλαίου , όχι μόνο θα χάσουν τις φετινές ενισχύσεις, αλλά θα ξεκινήσει και μια διαδικασία κυρώσεων με αναδρομική ισχύ. Με απλά λόγια , οι επιδοτήσεις που τους έχουν καταβληθεί θα πρέπει να επιστραφούν. Αυτό θα αφορά σίγουρα το προηγούμενο έτος, αλλά δεν αποκλείεται να ζητηθούν οι επιστροφές ενισχύσεων και προηγούμενων του 2016 ετών.
Αν κατά μέσο όρο οι επιδοτήσεις ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση μπορεί να φτάσουν στα 500 -600 ευρώ (βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες, εξισωτική , βιολογικά), τότε οι 210 κτηνοτρόφοι λάμβαναν περίπου 6 εκατ. Ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις για τα ζώα που δεν… βρέθηκαν, τότε οι επιδοτήσεις –μαϊμού ανέρχονται τουλάχιστον στα 3 εκατ. Ευρώ.
Αλαλούμ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τους ελέγχους στην περιοχή καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου τα ζώα βρέθηκαν υποσιτισμένα σε άθλια κατάσταση.
Οι ελεγκτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αλαλούμ που επικρατούσε σε πολλές μονάδες, με ελεγχόμενους κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο για αδυναμία συγκέντρωσης των ζώων τους επειδή είναι ελευθέρας βοσκής, αλλά και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν για ποιόν λόγο δεν δήλωσαν τον θάνατο βοοειδών και την έλλειψη μητρώου και διαβατηρίου.
Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ελεγχόμενοι που είχαν ειδοποιηθεί δύο ημέρες πριν τον έλεγχο , αναζητούσαν από τα διπλανά χωριά τα ζώα τους! Μάλιστα, όπως μας μετέφερε και κτηνοτρόφος διπλανού χωριού , «έμεινα ξύπνιος να φυλάω τα ζώα μου…» . Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ελεγκτές «σημάδευαν» με ειδικό χρωματικό σπρέι τα ζώα που είχαν ελέγξει. Προκειμένου μην τα δώσουν σε άλλους κτηνοτρόφους που θα περνούσαν τον έλεγχο.
Στις περιπτώσεις που δεν κατέστη δυνατή η καταγραφή του ακριβούς αριθμού των βοοειδών που είχαν δηλωθεί , αλλά και της κατάστασης τους, όπως το φύλο και η ηλικία τους, τότε τα ζώα μηδενίζονταν με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάσουν τα δικαιώματα τους και κατ΄ επέκταση τις επιδοτήσεις που λάμβαναν.Αλλά και όσοι κτηνοτρόφοι δεν παρέστησαν για να ελεγχθούν μηδενίζονταν τα ζώα τους , έχοντας βέβαια το δικαίωμα ένστασης.
Στις περιπτώσεις , δε, που διαπιστώθηκε η μη επιλεξιμότητα των ζώων, ξεκαθαρίστηκε στους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει. Οι ελεγκτές προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους που είχαν υποπέσει σε παρατυπίες , ενημερώνοντάς τους για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να τις διορθώσουν , όπως να συμπληρώσουν , σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Αγροτική Ένωση στην οποία ανήκουν, συγκεκριμένα στοιχεία , όπως το χειρόγραφο μητρώο και το διαβατήριο, και να τα αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ , χωρίς να «κλείσει» ο φάκελός τους.
Οδηγός η περιοχή και για άλλους ελέγχους
Πάντως, όπως τόνισε και η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και επικεφαλής των ελέγχων στη Λεπενού, Μελίνα Καρκαλέτσου η συνεργασία με τους ελεγχόμενους κτηνοτρόφους ήταν πολύ καλή και δεν υπήρξε κανέναν πρόβλημα στις έρευνες. Πρόσθεσε δε, πως η διαδικασία καθολικού ελέγχου μίας κοινότητας θεωρείται αποτελεσματική και για τον λόγο αυτόν το συγκεκριμένο «μοντέλο» θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι και τον Φεβρουάριο του 2015 πολυάριθμο κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο στο χωριό Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, πάλι μετά από καταγγελία ότι ο αριθμός των ζώων που είχε δηλωθεί στην περιοχή είναι ανακριβής.
Για το θέμα η «ΥΧ» επικοινώνησε και με τον Γιώργο Αποστολάκη, αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ , ο οποίος ανέφερε: «Μετά από ελέγχους που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία και ξεκινάει η επεξεργασία τους. Αποτελέσματα θα έχουμε πολύ σύντομα. Όλοι οι υπάλληλοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, γεγονός που αναδεικνύει και αναβαθμίζει την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ελεγκτές μας έκαναν ελέγχους σε περίπου 210 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεργάστηκαν με τους παραγωγούς άψογα».
www.ypaithros
agrinionews