Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

1ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στην Κατούνα

Την Κυριακή 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί  στην πλατεία της  Κατούνας  το 1ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης  Γευσιγνωσίας.
Ο κόσμος στην πλατεία της Κατούνας από τις 16.30  θα έχει  την ευκαιρία να δοκιμάσει Ξηρομερίτικη Γαστρονομία με  με τοπικά  προϊόντα τα οποία  θα έχουν ετοιμάσει  3 ΙΕΚ  και οι σύλλογοι γυναικών της περιοχής .
Η Κατούνα ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια ιστορία όσον αφορά τις γεύσεις της και τα φαγητά της.
Οι τοπικές σχολές ΙΕΚ  με ειδικότητα μαγειρικής, αλλά και ο σύλλογος γυναικών Κατούνας και το γυναικείο  τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κωνωπινιωτών οι " Δώδεκα Απόστολοι "   θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν , να προβάλλουν τις ικανότητές τους και να διαγωνιστούν  συμβάλλοντας   στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.
Οι διαγωνιζόμενοι θα  προσπαθήσουν να κάνουν μια  σύζευξη της παλιάς και της σύγχρονης γαστρονομίας.
Οι κύριοι παρουσιαστές της εκδήλωσης  θα είναι ο Executive Chef Βησσαρίων Παρθένης και ο   Executive Chef και πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος  Σπύρος Δόσης οι οποίοι θα μαγειρέψουν και θα αποκαλύψουν τα μυστικά της κουζίνας σε μικρούς και μεγάλους χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα .
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν :
το Δημόσιο ΙΕΚ Λευκάδος
το Δημόσιο  ΙΕΚ Βόνιτσας
το  Ιδιωτικό ΙΕΚ Τομή Αγρινίου ,
ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας
το Γυναικείο Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπίνας "Οι Δώδεκα Απόστολοι "

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.30 με τα ΙΕΚ και τους Συλλόγους να στήνουν τα κιόσκια και τους πάγκους με τα εδέσματα που θα προσφέρουν στον κόσμο .
Κάθε ΙΕΚ και Σύλλογος  θα έχει το δικό της κιόσκι όπου θα  έχει δύο Ρεσώ στο οποίο θα έχει  ετοιμάσει ένα γαστρονομικό θέμα και δύο Ρεσώ ή πιατέλες με παραδοσιακή πίτα ( στο  Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια καθημερινά  φαγητά)  ή νόστιμα μεζεδάκια .  Το  φαγητό αυτό που θα προσφέρεται και θα δοκιμάζεται από τον κόσμο και τους επισκέπτες .
Στις 19.20 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός . Κάθε γκρουπ διαγωνιζόμενων θα έχει μια  διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε να παρουσιάσει και να ετοιμάσει σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του θα είναι τα κρέατα που μαγειρεύουν και παράγουν στο Ξηρόμερο.
Τα κρέατα είναι τα εξής : από αρνί ( πρόβειο η αρνάκι γάλακτος) , από χοιρινό, κατσίκι ή από  τραγί και από κόκορας.
Το πιάτο θα κριθεί και θα σχολιαστεί  για την παρουσία του και την γεύση του από  κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους :
-Παρθένη Βησσαρίων (Executive Chef )
-Σπύρος Δόσης (Executive Chef και Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδος)
- Παύλος Αλεξάνδρου ( Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας - CUCO)
- Ανδρέας Μπάφας (Chef  από την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων )
Στην συνέχεια ο Σεφ Βησσαρίων Παρθένης και ο σεφ Σπύρος Δόσης  θα παρουσιάσουν την δική τους Ξηρομερίτικη γαστρονομία με γεύσεις  μέσα από μια πιο σύγχρονη σκοπιά . Θα δώσουν συμβουλές και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να υπάρχει από τον κόσμο.
Στο τέλος οι κριτές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού . Το καλύτερο πιάτο θα πάρει το χρυσό μετάλλιο , το επόμενο το αργυρό κα το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο το χάλκινο. Θα δοθούν σε όλους αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 1ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας .
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει DJ που με τους καλοκαιρινούς ήχους θα δώσει μια άλλη νότα.
Επίσης στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά από το χορευτικό των Κατηχητικών του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Κατούνας.
Είναι σημαντικό να προβάλλουμε τις γεύσεις και τα φαγητά της περιοχής μας, τις γεύσεις και τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας.
Τέλος όποιοι από τους παραγωγούς θέλουν να προβάλουν και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους (είτε τρόφιμα , είτε κρασιά) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης στον Παιδικό Σταθμό Βόνιτσας στο τηλέφωνο 2643022232 . Θα τους διατεθεί δωρεάν κιόσκι .
Είναι η πρώτη προσπάθεια για  να προβάλουμε τις γεύσεις και τα προϊόντα της περιοχής του Ξηρομέρου. Είναι  σημαντική η παρουσία όλων μας έτσι ώστε να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε  το Ξηρομερίτικο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας.
Σας περιμένουμε όλους στην Κατούνα την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 .
 Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας


google page rank