Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Απολαμβάνουμε υπεύθυνα τις γαρίδες (γάμπαρη) Αμβρακικού!!! Γαριδομακαρονάδα

Η γάμπαρη Αμβρακικού, αυτή η ενδημική γαρίδα του Αμβρακικού, είναι ένα προϊόν το οποίο ψαρεύετε εδώ και αιώνες στις όχθες γύρω από τον κόλπο. Γενιές ψαράδων ζουν από τη γάμπαρη και θα συνεχίσουν όσο ο Αμβρακικός παραμένει υγιείς και το απόθεμα της γαρίδας σε ασφαλή επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια η παράνομη αλιεία και η ελλιπής νομοθεσία έχουν μειώσει το απόθεμα της γάμπαρης σε ολόκληρο τον κόλπο. Εδώ, σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή που ασχολείται με την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό καθώς και θα παρουσιάσουμε δύο απλούς κανόνες που σαν καταναλωτές μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να προστατέψουμε τις γαρίδες αλλά και τη δουλειά των αλιέων του κόλπου. 
Πρώτον σαν καταναλωτές μπορούμε να μην αγοράζουμε φρέσκιες γαρίδες τον Ιούλιο. Το ψάρεμα γαρίδας στον Αμβρακικό κατά τον μήνα Ιούλιο απαγορεύεται για λόγους αναπαραγωγής, κατά συνέπεια οι φρέσκες γαρίδες αυτή την εποχή είναι προϊόν παράνομης αλιείας. 
Δεύτερον δε θα πρέπει ως καταναλωτές να αγοράζουμε γαρίδες Αμβρακικού μικρότερες των δέκα(10) εκατοστών καθώς πρόκειται για γαρίδες οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη σε ώριμη ηλικία, κατά συνέπεια δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Θα πρέπει μάλιστα να γνωρίζετε ότι στα νόμιμα στατικά εργαλεία(γαμπαροδίχτα) πιάνονται γαρίδες μεγαλύτερες των δέκα εκατοστών. Άρα γαρίδες μικρότερες αυτού του μεγέθους δεν έχουν αλιευθεί με νόμιμο τρόπο και κατά πάσα πιθανότητα έχουν αλιευθεί με τράτες, οι οποίες είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που η χρήση του απαγορεύετε στον κόλπο. Μάλιστα η χρήση τράτας κάνει πολύ μεγάλη ζημιά όχι μόνο στο απόθεμα της γαρίδας αλλά σε ολόκληρο τον Αμβρακικό καθώς καταστρέφει τον βυθό, τα λιβάδια ποσειδωνίας και πιάνει αδιακρίτως κάθε μεγέθους οργανισμό, ψάρια, χταπόδια, σουπιές, κ.α.
       Γαριδομακαρονάδα Αμβρακικού, με τις νοστιμότερες γαρίδες!
Ο Ιούνιος είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τα παραθαλάσσια χωριά του Βάλτου και να γευτείτε τις διάσημες γαρίδες Αμβρακικού. Από την Μπούκα μέχρι το Μενίδι, οι ψαράδες βγάζουν καθημερινά με τις βάρκες τους ολόφρεσκες γαρίδες. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε απευθείας από την βάρκα και να ετοιμάσετε αυτήν την πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα για να εντυπωσιάσετε γνωστούς και φίλους.
Υλικά:
½ κιλό γαρίδες
Μισό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι-πιπέρι
Ντομάτα τριμμένη
½ του φλιτζανιού ούζο ή λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό
Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
Διαδικασία:
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τις γαρίδες μας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια θερμοκρασία για να μην μας καούν. Όταν οι γαρίδες μας έχουν πάρει πορτοκαλί χρώμα σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον βασιλικό(εφόσον τον προτιμήσετε) και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει λίγο και μετά προσθέτουμε το ζυμαρικό μας και αφήνουμε να βράσει μαζί. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε την σάλτσα μας και να την σερβίρουμε σε ήδη βρασμένα ζυμαρικά από πάνω.
Συνταγή: Διγώνης Κωνσταντίνος
Κείμενο: Διγώνης Βαγγέλης
valtosprovince
google page rank