Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τα νέα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19.

Με δύο Εγκύκλιους προς τον ιερό κλήρο και προς τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, παρέχει τις απαιτούμενες διευκρινήσεις και οδηγίες αναφορικά με τα νέα μέτρα που συστήθηκε να ληφθούν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19.
Ο Σεβασμιώτατος παρακαλεί τους ιερείς και τον πιστό λαό να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να εντείνουν τις προσευχές τους, ώστε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα του κορωνοϊού.

Επίσης επισημαίνει ότι: «ὅλοι μας ἡνωμένοι μὲ τὸν Χριστό μας καὶ μεταξύ μας, μὲ ὑπακοὴ στοὺς ὅρους ὑγιεινῆς, ἀλλὰ καὶ μὲ πίστι στὸ Χριστό μας θερμή, μὲ καταφυγὴ στὴν Παναγία μας καὶ τοὺς ἁγίους μας καὶ μὲ προσευχὴ θὰ τὰ ξεπεράσουμε ὅλα».

Επισυνάπτονται οι δύο Εγκύκλιοι του Σεβασμιωτάτου.
            


Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η   Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 126)
Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ   ΚΟΣΜΑΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς  το Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα της καθ’ ημάς  Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, για τον εαυτό μας και μάλιστα για την υγεία μας δεχθείτε σας παρακαλώ, με προσοχή, λίγες σκέψεις πατρικής εν Κυρίω αγάπης και ευθύνης.
Ο Τριαδικός Θεός μας επέτρεψε μία πρωτοφανή επιδημία και δοκιμασία και στην Πατρίδα μας. Οι υπεύθυνοι επιστήμονες και ειδήμονες για την περιφρούρησι της υγείας όλων μας έλαβαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την πρόληψι και την εξάπλωσι της επιδημίας και ζητούν να τα τηρήσουμε με απόλυτη υπακοή και ακρίβεια. Το υπογραμμίζουμε και το τονίζουμε ότι όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε τελεία υπακοή. Με σχολαστικότητα να τήρήσουμε τους όρους και τους κανόνες υγιεινής. Το σώμα είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και έχουμε ευθύνη όταν δεν το προσέχουμε και το εκθέτουμε σε κίνδυνο.
Η Εκκλησία είναι μητέρα αληθινής αγάπης και πρώτη αυτή θέλει να έχουν υγεία τα παιδιά της.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή σας παρακαλώ να προσέξουμε όλοι μας και κάποιες αλήθειες τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε με τη δοκιμασία μας αυτή.
Όλοι μας πονούμε και θλιβόμαστε γιατί μέσα στα μέτρα πρόληψης περιέχονται το κλείσιμο των Ιερών Ναών μας, η παύσις των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας.
Γνωρίζω την πίστι σας, την αγάπη σας στον Κύριο, την αγάπη σας στην ορθόδοξο λατρεία. Γνωρίζω τον πόθο σας για την Θεία Κοινωνία, για την ένωσί σας με το πανάγιο τεθεωμένο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας. Πάντοτε ενισχύομαι όταν σας βλέπω να γεμίζετε τους Ιερούς Ναούς μας και να βιώνετε τη Θεία Λατρεία και να κοινωνείτε έτοιμοι και τακτικά «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».
Εσείς δεν ακούτε τα κενά φληναφήματα των αδαών και ξένων από την θεία χάρι οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι είναι μέσα στο άγιο Ποτήριο, τι επόθησαν μεγάλοι άγιοι, τι τρέμει ο διάβολος.
Αυτήν την στιγμή σας παρακαλώ όμως να μην χάσετε την ειρήνη σας, την γαλήνη σας, την υπομονή σας, την αγάπη σας και τον πόθο σας για τον Χριστό μας, την λατρεία του, την μυστηριακή ζωή. «Νεφύδριόν εστι και θάττον παρελεύσεται». Θα περάσουν, θα φύγουν οι δυσκολίες. Μην αποθαρρυνθούμε, μη χάσουμε το πνευματικό μας κουράγιο.
Τώρα μη λησμονούμε ότι είναι Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μην αφήσουμε τον εαυτό μας χωρίς ακολουθίες. Ας προμηθευθούμε τα μικρά βιβλία που έχουν που περιέχουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, το Μεγάλο Απόδειπνο, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και ας μεταβάλλουμε το σπίτι μας σε «κατ’ οίκον Εκκλησία», σε χώρο προσευχής. Είναι ανάγκη τώρα να προσευχηθούμε πολύ. Τις ακολουθίες μπορούμε να τις κάνουμε κατ’ ανάγκη και στο σπίτι μας, αρχίζοντας με το «δι’ ευχών των αγίων πατέρων…». Πρώτα με αληθινή μετάνοια για τα πολλά μας αμαρτήματα. Μην αμφιβάλλουμε ότι ήλθαμε σε αυτή την δοκιμασία γιατί με θράσος βυθιστήκαμε, καίτοι ορθόδοξοι Έλληνες, σε μεγάλα αμαρτήματα, σε διαστροφές, τις οποίες τόσο διαφημίσαμε στους δρόμους και παντού και προκαλέσαμε τον Κύριό της αγάπης, του Σταυρού και την Αναστάσεως.
Έπειτα ας προσευχηθούμε για να αναπληρώσουμε την Θεία Λατρεία μας, όσο είναι δυνατόν. Έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα. Έρχεται Πάσχα. Να προσευχηθούμε και να μελετούμε τον αγιογραφικό λόγο και επίκαιρα ορθόδοξα έντυπα. 
Όσον αφορά την Θεία Λειτουργία και την Θεία Κοινωνία ας κάνουμε υπομονή. Δεν θα μας αφήσει ο Κύριος. Σας γνωρίζουμε ότι η Ιερά Μητρόπολίς μας έλαβε τη μέριμνα την Κυριακή να μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία από τους τοπικούς σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφωνίας. Από το Μεσολόγγι θα μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (106,3 FM) και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ι.Π. Μεσολογγίου (92 FM) και από το Αγρίνιο μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΑΧΕΛΩΟΣ TV.
Την Κυριακή 7:30 π.μ. θα σημάνουν οι καμπάνες των Εκκλησιών για να μας υπενθυμίσουν την ώρα της προσευχής στο σπίτι μας. Οι Ι.Ναοί όμως θα είναι κλειστοί. 
Ας προσευχηθούμε θερμά να άρη ο Κύριος την επιδημία, να θεραπεύση τους πάσχοντας.
Μη λησμονούμε ότι το 1918 όταν η θανατηφόρος γρίππη έφερε τον θάνατο στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο σε πολλούς αδελφούς μας, οι τότε κληρικοί, άρχοντες και οι ευσεβείς πρόγονοί μας με πίστι έφεραν στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας μας της Προυσιώτισσας. Αποτέλεσμα … Μόλις η αγία εικόνα εισήλθε στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου αυθωρεί και παραχρήμα σταμάτησε η επιδημία.
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Όλοι μας, όλοι μας ηνωμένοι με τον Χριστό μας και μεταξύ μας, με υπακοή στους όρους υγιεινής, αλλά και με πίστι στο Χριστό μας θερμή, με καταφυγή στην Παναγία μας και τους αγίους μας και προσευχή θα τα ξεπεράσουμε όλα.
Καλή Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την Χάρι του Κυρίου μας.



Πρὸς
τοὺς Παν/τους Ἱερομονάχους καί Αἰδεσ/τους Ἐφημερίους
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀγαπητοί πατέρες, 
Λαβόντες ὑπ’ ὄψιν τήν Κοινήν Ὑπουργικήν Ἀπόφασιν 2867/Υ1, ἡ ὁποία ἐδημοσιεύθη εἰς τό ὑπ’ ἀριθ. ΦΕΚ 872/Β/ 16.03.2020 καί κατά τήν ὁποίαν «ἀπαγορεύεται προσωρινῶς ἡ τέλεσις κάθε εἴδους λειτουργιῶν καί ἱεροπραξιῶν εἰς ὅλους ἀνεξαιρέτως τούς χώρους θρησκευτικῆς λατρείας (κάθε εἴδους καί κάθε νομικοῦ, κανονικοῦ καί ἐν γένει θρησκευτικοῦ καθεστῶτος ναῶν καί παρεκκλησίων, εὐκτηρίων οἴκων, τεμενῶν κ.λπ.) κάθε δόγματος καί θρησκείας, ἀνεξαρτήτως μεγέθους καί χωρητικότητάς τους, στό σύνολο τῆς Ἐπικράτειας, γιά προληπτικούς λόγους ὑγείας καί γιά τό χρονικό διάστημα ἀπό 16.3.2020 ἕως καί 30.3.2020», ἐπισημαίνομεν πρός ἅπαντας τά κάτωθι:

1. Ἀπαγορεύεται ἡ τέλεσις παντός εἴδους λειτουργιῶν, ἀκολουθιῶν, μνημοσύνων, χαιρετισμῶν, παρακλήσεων, ὄρθρου, ἑσπερινῶν, ἐξομολογήσεως καί πασῶν ἱεροπραξιῶν εἰς ἅπαντας ἀνεξαιρέτως τούς χώρους λατρείας, ἐνοριακούς ναούς, παρεκκλήσια, κοιμητηριακούς ναούς, ἰδιωτικούς ναούς καί ἱδρυμάτων, ἀνεξαρτήτως μεγέθους καί χωρητικότητός τους, διά προληπτικούς λόγους δημοσίου ὑγείας καί διά τό χρονικόν διάστημα ἀπό 16.3.2020 ἕως καί 30.3.2020.

2. Οἱ ναοί θά παραμένουν ἀνοικτοί καί θά ἐπιτρέπεται μόνο ἡ προσέλευσις πιστῶν, διά ἀτομικήν προσευχήν μέ βραχείαν παραμονήν τους εἰς τόν χῶρον λατρείας, τηρουμένης τῆς ἀναλογίας τοῦ ἑνός ἀτόμου ἀνά 10 τ.μ. ἐπιφανείας καί μέ ἐλάχιστη ἀπόστασιν τά δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Εἰς τάς εἰσόδους τῶν χώρων λατρείας θά πρέπει νά διατίθεται συσκευή μέ ἀπολυμαντικόν-ἀντισηπτικόν ἤ ἰσοδυνάμου δράσεως προϊόν, πρός ἐλευθέραν χρῆσιν ἀπό τούς πιστούς.

3. Ἀπαγορεύεται ἡ τέλεσις παντός εἴδους λειτουργιῶν καί ἱεροπραξιῶν καί εἰς τάς Ἱεράς Μονάς τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Ὡσαύτως αἱ Ἱεραί Μοναί, κατά τό ὡς ἄνω χρονικόν διάστημα, θά παραμένουν κλεισταί καί δέν θά δέχονται κοινόν καί πιστούς εἰς ὀργανωμένας ἤ ἀτομικάς ἐπισκέψεις.

4. Ὅσον ἀφορᾶ εἰς τάς κηδείας, ἐπιτρέπεται ἡ συμμετοχή μόνο τοῦ κληρικοῦ, τοῦ ἀπολύτως στενοῦ συγγενικοῦ περιβάλλοντος τοῦ ἀποβιώσαντος καί τῶν προσώπων πού ἐπιμελοῦνται τῆς ταφῆς, τηρουμένων τῶν ἀναγκαίων μέτρων προστασίας. Ὡσαύτως τά ἱερά μνημόσυνα, κατά τό ἐν λόγῳ διάστημα, δύνανται νά τελεσθοῦν ἐπί τοῦ τάφου μέ τήν συμμετοχήν μόνο τοῦ κληρικοῦ, καί τοῦ ἀπολύτως στενοῦ συγγενικοῦ περιβάλλοντος τοῦ ἀποβιώσαντος.

5. Τήν Κυριακήν, ὥραν 7.30΄π.μ. ἡ καμπάνα τοῦ ἐνοριακοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ θά σημάνει διά νά ὑπενθυμίζει εἰς ὅλους τήν ὥρα τῆς προσευχῆς ἀπό τῆς οἰκίας. Οἱ Ἐφημέριοι θά εὑρίσκονται εἰς τούς Ἱερούς Ναούς.

6. Οἱ ἱερεῖς νά τελέσητε ἰδιωτικῶς τήν ἀκολουθίαν τοῦ Ἁγιασμοῦ ἀναγιγνώσκοντες τήν εἰδικήν εὐχήν διά τόν κορωνοϊόν (Ποίημα Μητροπολίτου Ἐδέσσης κ. ΙΩΗΛ), ἡ ὁποία καί σᾶς ἐπισυνάπτεται.

7. Αἱ διοικητικαί ὑπηρεσίαι τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως θά λειτουργοῦν ἄνευ ἐξυπηρετήσεως κοινοῦ. 

Αγαπητοί πατέρες, 
Μέ τήν βεβαιότητα ὅτι μέ τήν Χάριν τοῦ Θεοῦ θά ξεπεράσουμε πάντα πειρασμόν καί πᾶσαν δυσκολίαν, σᾶς εὔχομαι ὁλοψύχως καλόν ὑπόλοιπον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.

Μετά πατρικῶν εὐχῶν,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

google page rank