Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας: Επερώτηση σήμερα για την λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Θέμα: Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 


Θεωρούμε ότι η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1ηΜάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη Δυτική Ελλάδα και γενικά στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα.  Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας, που επεκτάθηκε και στη Δυτική Αττική, ανέδειξε ακόμα μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσηςτου Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης,σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά τοκύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Η Δυτική Ελλάδα, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Αλλά και στα αστικά κέντρα, στις ΒΙΠΕ, υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι,λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην δασοπροστασία – πυροπροστασία. 

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ, όπως στο Ακτιο και τους αυτοκινητόδρομους που ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες, όπως συμβαίνει στη Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου. Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε 4.000 περίπου. Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. 

Είναι φανερό ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνουν πίσω τους ούτε τυχαίες είναι, ούτε αναπόφευκτες. Είναι το αποτέλεσματης πολιτικής υποχρηματοδότησης και έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από όλες τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Της πολιτικής που μέσα από ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο προωθεί την εμπορευματοποίηση, παραδίδειτα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, χαρίζει σε διώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα, του δασικού πλούτου, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική). 

Αυτή η πολιτική είναι που «οπλίζει» και τα χέρια των εμπρηστών. Δεν είναιμτυχαία η εκδήλωση πολλών πυρκαγιών μέσα στην ίδια περίοδο πέρσι, στις ίδιες περιοχές, που θεωρούνται «φιλέτα» για διάφορα επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Την ίδια ώρα που Ε.Ε. και κυβερνήσεις στηρίζουν μέσω της πράσινης ανάπτυξης τους επιχειρηματικούς ομίλους χρηματοδοτώντας τους με πακτωλό χρημάτων,αντίθετα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα κονδύλια που διατίθενται απόκεντρικούς πόρους για την δασοπροστασία είναι ελάχιστα και πολύ κάτω από τιςπραγματικές ανάγκες. 

Και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας. 

Ευθύνες γι αυτή τη κατάσταση έχουν και οι Περιφερειακές αλλά και οι Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν απόμτο κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Η δασική υπηρεσία στην Δυτική Ελλάδα, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχουν υποβαθμισθεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωήτους αρκετοί πυροσβέστες. 

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της   γης   που   προωθείται   διαχρονικά   από   τις   αστικές   κυβερνήσεις,   όπως   με   τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα "δώρα" της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της "πράσινης ανάπτυξης" και των ΑΠΕ, όπως συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία που η πολιτική αυτή εκφράζεται με την εγκατάσταση περισσότερων από 200 ανεμογεννητριών που έχουν γαζώσει στην κυριολεξία το Νομό από άκρη σε άκρη  .

 Επίσης και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου,   υποβαθμίζοντας   την   ικανότητα   των   αρμοδίων   υπηρεσιών   (Πυροσβεστική,Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες "fast- track",αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. 

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9εκατομμύρια ευρώ. 

Επειδή, είναι σίγουρο ότι η Δυτική Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και φέτος σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και τα προβλήματα δεν λύνονται με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια, ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη, τι μέτρα θα πάρετε ώστε η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να αναπτύξει:

  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδα, με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.

  • Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο σεσυνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμους, ετοιμότητας των δυνάμεών τηςκαι ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών,στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

  • Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών. Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

  • Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών –αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών –ημιορεινών περιοχών. Ταυτόχρονα η Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% από προηγούμενες πυρκαγιές.

  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, δάση και δασικέςεκτάσεις.

  • Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, με ευθύνη του κράτους.

  • Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, για την κάλυψη των αναγκών, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

  • Η Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στην Δυτική Ελλάδα και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσα. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πυροφυλακίων, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν. 



ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΠΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 


ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


google page rank