Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Βροχότινου στο Μοναστηράκι Ξηρομέρου (λίγα λόγια για την ιστορία της)

Πάνω από το χωριό του Μοναστηρακίου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, ανάμεσα στις κορφές "Περγαντί" και "Βοιδιανό" και σε υψόμετρο 665 μέτρα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Βροχότινου. Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Πάντως ή ίδρυσή του πρέπει να έγινε στα χρόνια της τουρκοκρατίας κατά πάσα πιθανότητα από τους κλέφτες, οι οποίοι τότε έκτιζαν μοναστήρια και εκκλησίες στα απρόσιτα μέρη που σύχναζαν.
Είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Η προσφορά του στα χρόνια της τουρκοκρατίας είναι μεγάλη. Αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών και σε κρύπτη στο υπόγειό του λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Υπήρξε από τα πιο πλούσια μοναστήρια της περιοχής και μάλιστα προϋπήρχε της Ιεράς Μονής Ρόμβης, με την οποία και συνδεόταν με δρόμο.
Το 1822 από το ταμείο του μοναστηριού ο Αλ. Μαυροκορδάτος έλαβε 500 γρόσια υπέρ της επανάστασης.
Από το 1833, όταν διαλύθηκαν τα μοναστήρια με το γνωστό Βασιλικό Διάταγμα εμπνευστής του οποίου ήταν ο μισέλληνας αντιβασιλέας Μάουερ, αποτέλεσε μετόχι της Ιεράς Μονής Ρόμβης Ακαρνανίας.
Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής αποτελούσε καταφύγιο και αρχηγείο ανταρτών.
Σήμερα διατηρείται το καθολικό και έχουν κατασκευαστεί αρκετά κελλιά. Έχει τοποθετηθεί γεννήτρια για την ηλεκτροδότηση και έχουν κατασκευαστεί αρκετοί βοηθητικοί χώροι.
Η θέα από το μοναστήρι είναι μαγευτική. Από την αυλή μπορεί κανείς να θαυμάσει το χωριό μας από ψηλά, τον κάμπο, τη Βόνιτσα και τα νησάκια του Αμβρακικού.
Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει πηγή νερού από την οποία γίνεται και η ύδρευσή του. Στη πηγή αυτή υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής από τον οποίο μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει εκτός απ' το χωριό μας, τη Βόνιτσα και τον Αμβρακικό το στενό Ακτίου - Πρέβεζας με τα κάστρα και την Πρέβεζα. Μακριά, όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνονται οι κορυφές των βουνών απ' τους Παξούς.
Σήμερα το μοναστήρι αυτό αποτελεί παρεκκλήσιο της ενορίας του χωριού μας και ιερό προσκύνημα.

Πολλοί Μοναστηρακιώτες το επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και τελούν Λειτουργίες, Βαπτίσεις, Παρακλήσεις κ.λ.π
Στο Μοναστήρι σήμερα λόγω του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον π. Χρήστο Βέττα και τον εφημέριο του Μοναστηρακίου Θεόδωρο Κτίστη.










Γράφει ο Βαγγέλης Κουτιβής 
Φωτό Διονύσης Πετρόπουλος 
google page rank