Κάθε προσπάθεια για εντοπισμό ενός άγνωστου, ανεξερεύνητου, αχαρτογράφητου και αδημοσίευτου σπηλαίου, μοιάζει με το περιπετειώδες και γοητευτικό κυνήγι ενός μυθικού θησαυρού.
Έχεις να ακολουθήσεις χάρτες αληθινούς και ψεύτικους, με το βλέμμα σου πάντα προσηλωμένο στο μαγικό σημείο “Χ”. Να αξιολογήσεις θρύλους, ομιχλώδεις μύθους και ασαφείς διηγήσεις. Για να εντοπίσεις ένα μισοκρυμμένο άνοιγμα στη γη, στα βράχια, στον πυθμένα κάποιου σκοτεινού ρέματος … συχνά όχι μεγαλύτερο από μερικά εκατοστά, που ποτέ δε γνωρίζεις τι πραγματικά κρύβεται πίσω του...
Συχνά, ένας κόσμος ολόκληρος, μαγικός, απερίγραπτα όμορφος. Αλλά και σκοτεινός, επικίνδυνος, αφιλόξενος… Ένας κόσμος, που ξεπερνά τη φαντασία του πιο ευφάνταστου παραμυθά…
Σπηλαιολογία. Το Κυνήγι Του Ονείρου.
Αυτή τη φορά ο Γιάννης Ζαβιτσανάκης Αρχαιολόγος – Σπηλαιολόγος όπως γράφει ο ίδιος στο προσωπικό του blog : cavemania.blogspot.com (μια σελίδα, που δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλλει τα σπήλαια της Αιτωλοακαρνανίας και με την ελπίδα, να μη σταματήσει εκεί...) Αξιοποιώντας πληροφορίες, από το πολύ καλογραμμένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό όσον αφορά στην περιοχή στην οποία αναφέρεται βιβλίο των Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Μπαρμπαρούση “Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας”, εντοπίσαμε και εξερευνήσαμε οριζόντιο σπήλαιο στην περιοχή αυτή (με Χρήστο Ντόβα).
Πρόκειται για ένα δίχωρο σπήλαιο με έναν επιπλέον προηγούμενο των αιθουσών του χώρο, αρκετά διακοσμημένο και μέσα σε όμορφο ευρύτερο τοπίο. Η συνολική έκτασή του, είναι λίγο μεγαλύτερη από 200 τ.μ.