Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Δυτική Ελλάδα: Σε πρώτο πλάνο για τις γυναίκες το τεστ ΠΑΠ και η μαστογραφία

Σημαντικά ευρήματα έρευνας φοιτητριών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Έρευνα φοιτητριών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, έφερε στο φως νέα δεδομένα για τις γυναικολογικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των γυναικών κάνει αυτοεξέταση μαστού κάθε χρόνο, ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες (25%) δήλωσε πως δεν είχε κάνει την αυτοεξέταση ποτέ. Μάλιστα μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που δεν γνώριζαν πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση (29%) σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι μία στις πέντε γυναίκες του δείγματος (20%) δεν έκαναν καθόλου το τεστ ΠΑΠ.

Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της χρήσης μεθόδων προσυμπτωματικών ελέγχων του τραχήλου της μήτρας και του μαστού των γυναικών. Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες από την περιοχή από 17 έως 65 ετών. Το 50% ήταν μεγαλύτερες από 40 έτη, ενώ το υπόλοιπο 50% μικρότερες. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες ήταν έγγαμες τη στιγμή της έρευνας, ενώ το 74% κατάγονταν από κάποια αστική περιοχή.
Το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών κρίνεται μεσαίο προς υψηλό, καθώς περίπου 4 στις 10 ήταν απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέτριο προς υψηλό θεωρείται επίσης για την περίοδο το μηνιαίο εισόδημα των γυναικών καθώς το 60% δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από 700 ευρώ.
Ο Αγρινιώτης Μαιευτήρας Επαμεινώνδας Τάνταρος, μιλώντας στη «Σ» για το οφέλη του τεστ ΠΑΠ και δίνοντας παράλληλα συμβουλές στις γυναίκες επισήμανε: «είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο πάμε όλο και καλύτερα. Βεβαία, μπορεί να καταγράφεται μια κάμψη λόγω κρίσης, γιατί οι εξετάσεις έχουν κάποιο κόστος. Θα έλεγα πως δεν έχουν όλοι πρόσβαση στις εξετάσεις, δεν τις παρέχει δωρεάν το κράτος, γιατί δεν είναι όλοι ασφαλισμένοι ή γιατί κάποιες από αυτές δεν γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία ή στο ΙΚΑ. Η μεγαλύτερη κάλυψη τέτοιων αναγκών γίνεται από ιδιώτες γιατρούς. Το ποσοστό του 20% που έδειξε η έρευνα του τμήματος της νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι με την ενημέρωση που κάνουν οι συνάδελφοι γυναικολόγοι και οι άλλοι γιατροί, όλο και θα μειώνεται το ποσοστό των γυναικών που δεν θα κάνουν εξετάσεις. Η έρευνα αυτή, αναφέρεται και στην αυτοεξέταση του μαστού. Έδειξε ότι το 25% των γυναικών κάνουν αυτοεξέταση. Ως προς αυτό θα έλεγα πως είμαστε λίγο πίσω. Από την άλλη, το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητο, όπως απαραίτητη είναι και η μαστογραφία σε μια γυναίκα μετά το 40. Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό και οι γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση πρέπει μια φορά το χρόνο να κάνουν κολπικό υπέρηχο μαζί με το τεστ ΠΑΠ και τη μαστογραφία. Αν όλες οι εξετάσεις αποδειχθούν καλές, τότε το διάστημα που μπορεί να κάνει ξανά την μαστογραφία ή το τεστ ΠΑΠ μια γυναίκα μπορεί να μεγαλώσει και να γίνεται κάθε ενάμιση χρόνο. Το τεστ ΠΑΠ, η μαστογραφία, η επίσκεψη στο γιατρό και η εξέταση είναι απαραίτητα, όπως επίσης απαραίτητο είναι ότι, ο γιατρός πρέπει να έχει εκπαιδεύσει την γυναίκα να κάνει την στοιχειώδη αυτοεξέταση. Βέβαια, ως προς το θέμα της αυτοεξέτασης, μια γυναίκα μπορεί να πει ότι εφόσον πιστεύω πως είμαι εντάξει δεν χρειάζεται να πάω στον γιατρό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει μια φορά το μήνα, ενώ η εξέταση στον γιατρό θα γίνει μια φορά το χρόνο».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»   
google page rank